Tudomány zöldövezet

A történelem legforróbb időszakát éljük

António Guterres szerint itt az idő, hogy az ígéretekből tettek legyenek, ugyanis senki sincs védve a klímaváltozás okozta természeti katasztrófáktól – írja az MTI. Ezt az ENSZ-főtitkár a Meteorológiai Világszervezet (WMO) idei éghajlatváltozási jelentésében fogalmazta meg.

Guterres szerint a klímaváltozás hatásai eddig ismeretlen pusztítással járnak. A WMO által vezetett, több szervezet által készített, United in Science címet viselő beszámolóból kiderül, hogy hiába esett vissza a kibocsátás a koronavírus-járvány miatti lezárások idején, a globális felmelegedést előidéző emissziók azóta a pandémia előtti szinteket is meghaladták. Előzetes adatok alapján az év első felében mért széndioxid-kibocsátás 1,2 százalékkal lépte túl a 2019-es év ugyanezen időszakában mért szintet.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az elmúlt hét év minden idők legmelegebb időszaka volt.

A globális átlaghőmérséklet már 1,1 Celsius-fokkal nőtt az iparosodás előtti szinthez képest, és félő, hogy 2026-ig akár meg is haladhatjuk az 1,5 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedést. Az évszázad végéig pedig – határozott klímavédelmi szabályozások hiányában – mintegy 2,8 Celsius-fokkal emelkedhet a bolygó átlaghőmérséklete.

Paul Souders / Getty Images

Guterres egy videóüzenetben azt mondta, a természeti katasztrófák jelenlegi mértékeiben semmi természetes nincs, utalva az Európát sújtó hőhullámokra, valamint a súlyos pakisztáni árvizekre. A főtitkár a tanulmányhoz kapcsolódóan a megújuló energia mellett az úgynevezett korai figyelmeztetőrendszerek bevezetésének fontosságát hangoztatta. Ezek érzékelők, eseményészlelési rendszerek és infokommunikációs hálózatok segítségével a várhatóan bekövetkező természeti katasztrófákat jóval előre jelezhetik, hogy az érintett régió felkészülhessen a közelgő csapásra.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára a kutatáshoz fűzött kommentárjában elmondta, hogy a 2030-ra kitűzött, a kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzéseket a hétszeresére kellene szigorítani ahhoz, hogy megfeleljenek a párizsi klímaegyezményben megfogalmazottaknak. A 2015-ös dokumentumban az aláíró felek megegyeztek, hogy erőfeszítéseket tesznek a felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartására. Az új jelentés alapján eddig rossz irányba haladunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik