Tudomány

Megvan a majomhimlő első amerikai áldozata

JULIEN DE ROSA / AFP
JULIEN DE ROSA / AFP

Megvan az első ismert, majomhimlővel kapcsolatos haláleset az Egyesült Államokban – közölte a Los Angeles megyei közegészségügyi hivatal. Az amerikai járványügyi és megelőzési központ (CDC) megerősítette a kapcsolatot, és közölte, az illetőnek súlyosan le volt gyengülve az immunrendszere, amikor kórházba került – írja a CNN.

A CDC éppen ezért arra biztatja az embereket, hogy akinél felmerül a majomhimlő gyanúja, korán menjen kórházban, és a betegség egésze alatt maradjanak is a szolgáltató felügyelete alatt.

Dr. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának fertőző betegségekkel foglalkozó professzora elmondta, az illető legyengült immunrendszere nem tudta kontrollálni a vírust, és amint bejutott, féktelenül szaporodott, így minden bizonnyal több szervrendszerre is átterjedt.

Általánosságban elmondható, hogy a majomhimlő okozta halálesetek rendkívül ritkák, leggyakrabban pedig csecsemőket, terhes nőket és olyan embereket érintenek, akiknek legyengült az immunrendszere. Nem ez az első haláleset, amely a majomhimlővel van összefüggésben az Egyesült Államokban: a múlt hónapban a texasi Harris megyében meghalt egy majomhimlős személy, de a vírus szerepét abban a halálesetben nem erősítették meg.

Kapcsolódó
Meglepő tünetei is lehetnek a majomhimlőnek
A korábbi endémiás fertőzésekhez képest megjelent a péniszduzzanat, a végbélfájdalom, de például mandulagyulladás is jelentkezhet.

A CDC adatai szerint hétfőig csaknem 22 ezer valószínűsíthető vagy megerősített majomhimlős esetet jelentettek idén az Egyesült Államokban. Világszerte a járvány kitörése során csaknem 58 ezer megbetegedés és 18 megerősített haláleset történt a CDC adatai szerint, amelyek még nem tartalmazzák az amerikai halálesetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik