Tudomány

Tünetmentesen is terjedhet a majomhimlő

Nathan Posner / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Nathan Posner / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az Annals of Internal Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint kutatók olyan férfiak esetében is kimutatták a majomhimlő vírusát PCR-teszt segítségével, akiknek nem voltak tüneteik – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. A férfiakkal is szexuális kapcsolatot létesítő alanyok anális mintáiban bukkantak rá a vírusra, ami azt jelenti, hogy ebben ezekben az esetekben biztosan tünetmentesen terjedt a vírus emberről emberre.

A francia Bichat–Claude Bernard kórház orvosai retrospektív vizsgálatot végeztek a majomhimlő vírusára minden olyan anorektális mintán, amelyet a szexuális úton terjedő fertőzések szűrési programjának részeként gyűjtöttek. A francia irányelvek szerint ezt a fajta szűrést 3 havonta végzik el a több szexuális partnerrel rendelkező, férfiakkal szexuális életet élő férfi esetében, akik HIV preexpozíciós profilaxist (PrEP) szednek, vagy HIV-fertőzöttek és antiretrovirális kezelésben részesülnek. A szűrt 200 olyan tünetmentes személy közül, akik negatívak voltak N. gonorrhoeae és C. trachomatis tekintetében, 13 (6,5%) minta PCR-pozitív volt a majomhimlő vírusára.

A 13 közül kettőnél később a majomhimlő tünetei jelentkeztek.

Nem ismert, hogy a tünetmentes fertőzés szerepet játszik-e a majomhimlő vírus terjedésében. A jelenlegi világméretű majomhimlő-járvány és az emberről emberre történő terjedés módja azonban bizonyítékot szolgáltathat arra, hogy tünetmentes vagy preklinikai terjedés is előfordulhat (utóbbi a tünetek megjelenése előtti állapotot jelöli). A kísérő tanulmány szerzője azt javasolja, hogy a kibővített gyűrűs vakcinázási stratégia és más közegészségügyi beavatkozások fontos lehet a legnagyobb kockázatnak kitett közösségekben, ezekre az intézkedésekre valószínűleg szükség lesz a járvány megfékezéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik