Tudomány

Mutálódhatott a majomhimlő, kutyákat is fertőzhet

Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A The Lancet tudományos folyóiratban írták le az első olyan lehetséges esetet, amikor a majomhimlő emberről kutyára terjedhetett – írja a CNN. A párizsi eset nem lepte meg a tudósokat, számítani lehetett hasonló mutációkra.

Az együtt élő, nem kizárólagos kapcsolatban élő férfiaknál június elején majomhimlőt diagnosztizáltak egy párizsi kórházban. 12 nappal a tüneteik kezdete után a velük élő 4 éves olasz agár is elkezdett tüneteket mutatni. A kutyán a betegségre jellemző elváltozások alakultak ki, és a teszt majomhimlőre mutatott rá.

Kapcsolódó
Majomhimlő: sokakat a fájdalom juttat kórházba
Európában már két halálos áldozata van a majomhimlőnek, a járványt egyre nehezebb kontrollálni. A legrosszabb forgatókönyv, ha a vírus „visszafertőz” a városi patkányokra.

A jelentés szerint a férfiak azt mondták, hogy hagyták kutyájukat velük ágyban aludni, és már a saját tüneteik kezdetétől – mielőtt a kutya tünetei jelentkeztek – ügyeltek arra, hogy kedvencüket távol tartsák más állatoktól vagy emberektől. „Legjobb tudomásunk szerint a tünetek megjelenésének kinetikája mind a betegeknél, mind pedig a kutyájánál a majomhimlő vírus emberről-kutyára terjedésére utal” – írták a jelentés szerzői. „Feltételezzük, hogy valódi kutyabetegségről van szó, nem pedig a vírus egyszerű emberrel való szoros érintkezéséből vagy levegőben történő átviteléből (vagy mindkettőből).”

A szerzők azt javasolták, hogy a tanulmány indítson vitát arról, hogy el kell-e különíteni a háziállatokat gazdáiktól, ha majomhimlőben szenvednek, és további kutatásokat sürgetnek.

A WHO szóvivője szerint nem meglepő a mutáció, korábban csak a vírus állatról emberre történő átviteléről számoltak be. A szakértő utalt egy korábbi majomhimlő-járványra az Egyesült Államokban, amelyben az embereket a prérikutyák fertőzték meg a vírussal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik