Tudomány

Nagyon furcsa bolygót kapott lencsevégre a NASA űrteleszkópja

Nasa/ESA/CSA, A Carter (UCSC), the ERS 1386 team, and A. Pagan (STScI)
Nasa/ESA/CSA, A Carter (UCSC), the ERS 1386 team, and A. Pagan (STScI)

A NASA James Webb űrteleszkópja hétről hétre okoz örömet a kutatóknak és az űrkutatás iránt érdeklődőknek újabb és újabb fotóival. A JWST most először készített képet egy exobolygóról – Naprendszerünkön kívüli bolygóról -, amelyből a tudósok rengeteg érdekes következtetést vontak le. A megörökített HIP 65426 b nevet viselő planétának ugyanis korábbi állítások szerint nem is lenne szabad léteznie, mivel nem illik bele az exobolygókról alkotott modellekbe – írja az IFLScience.

A Földtől 355 fényévre elhelyezkedő planéta egy nagyon fiatal csillag körül kering, amelynek tömege kétszerese a Napnak.

A HIP 65426 b nagyon gyorsan forog a tengelye körül, alig több mint három órát vesz igénybe egy teljes fordulat, szemben a mi Napunk átlag 28 napjával. Ez mintegy 150-szeres gyorsaságot jelez. Továbbá, annak ellenére, hogy 15-20 millió éves csillagról van szó, nincs körülötte korong, amelyből bolygók alakulhatnának ki. A furcsaságoknak itt még nincs vége, a HIP 65426 b körülbelül 92 AU (csillagászati egység) távolságra van a csillagától. Csak viszonyításképpen, a Föld és a Nap távolsága 1 AU. A

bolygó súlya becslések szerint körülbelül hétszer akkora, mint a Jupiteré, hőmérséklete pedig nagyjából 1000 Celsius-fok lehet.

Becslések szerint a bolygó a csillaghoz közelebbi testvéreivel együtt alakult ki, ami gyorsan eltüntette a korongot, majd egy gravitációs kötélhúzás révén került mostani helyére. Egy alternatív forgatókönyv szerint a csillag és a bolygó együtt alakulhatott ki, majd ezt követően a csillag elkezdte felhalmozni az anyag nagy részét, megakadályozva, hogy a bolygó nagyobb legyen, és barna törpévé vagy csillaggá alakuljon.

Nasa/ESA/CSA, A Carter (UCSC), the ERS 1386 team, and A. Pagan (STScI)

Bár az ArXivben elérhető tanulmány nem ad végleges választ a bolygó eredetére, azt már sikerült bizonyítania, hogy a JWST várhatóan nagy segítséget nyújt majd az exobolygók tanulmányozásában. A JWST-t kezelő csapat úgy véli, hogy egy, a Szaturnusznál kisebb és hasonló pályájú bolygónak már láthatónak kell lennie az űrteleszkóp számára, így további hasonló felfedezésekre lehet számítani. A Nemzetközi Csillagászati Unió egyébként arra kérte a nyilvánosságot, hogy tegyenek javaslatot a HIP 65426b exoplanéta új nevére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik