Tudomány

Gyönyörű Einstein-gyűrűt fotózott a James Webb űrtávcső

Chris GUNN / NASA / AFP
Chris GUNN / NASA / AFP

A James Webb űrtávcső (JWST) még csak a közelmúltban kezdte meg munkáját, de máris rengeteg izgalmas képet készített. Az űrteleszkóp első tudományos felvételeit júliusban mutatták be, azóta megörökített már többek között egy kocsikerék alakú galaxist, illetve a Jupiterről is készített jó minőségű fotókat.

A JWST ezúttal egy nagyjából 12 milliárd fényévre fekvő, szinte tökéletes Einstein-gyűrűt dokumentált.

A kiszínezett képet egy Spaceguy44 felhasználónevű csillagászhallgató osztotta meg a Redditen – írja a ScienceAlert.

Az Einstein-gyűrű a gravitációs lencsék egy speciális típusa. A jelenség akkor jön létre, amikor egy távoli objektum képe felnagyítódik, és szinte tökéletes kör alakot ölt a közötte és a megfigyelő között lévő nagy tömegű objektum, például egy galaxis gravitációja miatt. Az új képen látható objektum a SPT-S J041839-4751.8 jelű galaxis.

Spaceguy44 szerint a 12 milliárd fényévre fekvő rendszert nem láthatnánk, ha nem jelentkezne a gyűrűhatás. A gravitációs lencsék komoly segítséget nyújtanak a csillagászoknak a távoli objektumok tanulmányozásában.

Az Einstein-gyűrűk viszonylag ritkák, de az évek során többet is sikerült megfigyelni. Már maga a James Webb űrtávcső is észlelt egyet korábban. A legújabb felvétel a MIRI (Mid-Infrared Instrument) kamerával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik