Tudomány zöldövezet

Delfint ölt a madárinfluenza

Madárinfluenza miatt pusztult el az a disznódelfin, amelyet júniusban találtak meg a svéd tengerparton – írja az MTI. A Svéd Állatorvosi Intézet szerint a disznódelfinfélék (Phocoenidae) családjában ez az első ismert eset.

Tudomásunk szerint ez a világon az első megerősített madárinfluenzás eset, amely egy disznódelfint érintett

– mondta Elina Thorsson, a területért felelős állatorvos. Valószínű, hogy az állat valamilyen módon kapcsolatba került fertőzött madarakkal.

JenDen2005 / Getty Images

Június végén élve találták meg a fiatal hímet Svédország nyugati partjainál. Az arra járók hiába próbálták visszajuttatni a mélyebb vízbe, a kimerültségtől szenvedő példány még aznap este elpusztult. Azóta az elhullott egyed több szervében is kimutatták a H5N1-et.

Thorsson szerint a fókákkal szemben, amelyeknél számos alkalommal detektálták madárinfluenza-vírussal összefüggő megbetegedéseket, a cetek esetében alig néhány alkalommal észlelték a kórokozót. A szakértő hozzátette: más emlősöknél, például a vörös rókánál, a vidráknál, a hiúzoknál és a görényeknél már kimutattak madárinfluenzát.

Európában és Észak-Amerikában a járvány rengeteg vadon élő madarat fenyeget. A fertőzés korábban számos állattenyésztő telepet érintett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik