Tudomány zöldövezet

Ausztriában már kampánytémának számítanak a farkasok

Albin Blaschka, az osztrák Medve-, Farkas- és Hiúzközpont ügyvezető igazgatója szerint nő a farkasok száma Ausztriában – írja az MTI. Az adatok alapján már 31 állat kószál az országban.

Az állatok elsődlegesen Karintia és Tirol tartományokban, valamint Alsó-Ausztriában bukkannak fel, eddig csaknem 500 juhot, kecskét, valamint egy tehet pusztítottak el. Klaus Hackländer, a bécsi Természeti Erőforrások és Alkalmazott Élettudományok Egyetemének vadbiológusa az ORF osztrák közszolgálati televízió hírműsorában csütörtök este azt mondta, a farkasok száma a következő három évben várhatóan megduplázódik.

Hackländer szerint újra kell gondolni a meglévő állatvédelmi jogszabályokat. Hozzátette: a farkasokra vonatkozó szigorú törvények még azokból az időkből származnak, amikor az állomány veszélyeztetettnek számított, csakhogy ez ma már nem így van. A vadbiológus szerint a törvények nincsenek összhangban a valósággal, van ugyanis egy szigorúan védett faj, amely valójában már nem tekinthető veszélyeztetettnek.

Paolo Carnassale / Getty Images

Időközben Tirolban felfüggesztettek egy korábban kiadott, két farkas kilövésére vonatkozó engedélyt, visszaküldve azt a hatóságokhoz.

A farkasok elleni küzdelem egyébként a tiroli tartományi választási kampányban is téma volt.

Németországban legutóbb 157 farkasfalkát, 27 farkaspárt és 19 magányos egyedet számoltak össze. Ott is heves viták tárgya, hogyan viszonyuljanak a ragadozókhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik