Tudomány koronavírus

Átlagosan öt napig fertőznek a covidosok

Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

Egy kis résztvevőszámos kutatás megpróbálta feltárni, mettől meddig fertőzőképesek a koronavírussal fertőzött emberek. A The Lancet Respiratory Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a vizsgált 57, enyhe tünetekkel rendelkező ember vizsgálatát az alapján kategorizálták, hogy a tesztelés alkalmával mennyi fertőzőképes vírust hordoznak magukban, vagyis mekkora a vírusterhelésük.

Az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény szerint a tanulmány az alábbi fő megállapításokat tette:

  • A fertőzőképesség átlagos időtartama a vizsgálatban résztvevőknél öt nap volt.
  • Csak minden ötödik résztvevő volt fertőző a tünetek megjelenése előtt.
  • Az esetek kétharmada még mindig fertőző volt öt nappal a tünetek megjelenése után, egynegyedük pedig hét napon belül is fertőző volt.
  • Az antigén-tesztek nem mutatják ki megbízhatóan a fertőzőképesség kezdetét, de biztonságosan lerövidíthetik az izolációs periódust.

A kutatók azt javasolják, hogy a fertőzöttek a tünetek megjelenése után öt napig izolálják magukat, és a hatodik naptól végezzenek antigén-teszteket. Ha a tesztek két egymást követő napon negatívak, biztonságosan közösségbe lehet menni. Ha a teszt továbbra is pozitív, akkor nem hagyható el a karantén, amíg pozitív a teszt, de a tünetek megjelenését követő 10. napon már ezt sem muszáj tartani.

A korábbi, fertőzöttségi időre vonatkozó tanulmányok laboratóriumi mintákon, majd modellezéssel próbálták megállapítani, hogy meddig fertőzött valaki. Ez a kutatás valószínűleg életszerűbb, pontosabb eredményeket hozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik