Tudomány koronavírus

A zöld teában, az olívaolajban és a vörösborban található vegyületek segíthetnek a covidosokon

NIH-NIAID / IMAGE POINT FR / BSIP / AFP
NIH-NIAID / IMAGE POINT FR / BSIP / AFP

Három természetes vegyület is segíthet a koronavírus elleni kezelés kifejlesztésében: a zöld teában, az olívaolajban és a vörösborban megtalálható természetes összetevők már több más gyógyszer alapanyagaként is szolgálnak, vizsgálni kell, hogy valóban képesek lehetnek-e a covidra hatékony gyógyszerben is helyt állni.

Német kutatók elemzése szerint a vegyületek egy központi enzimhez kötődnek, amely létfontosságú a koronavírus replikációjához. A Communications Biology szaklapban megjelent tanulmány szerint a szakértők 500 anyagot teszteltek, amelyeknél arra voltak kíváncsiak, hogy kötődnek-e a koronavírus papainszerű proteázához, amely az egyik fő célpontja a vírusellenes gyógyszereknek. Ha egy vegyület a megfelelő helyen és módon kötődik az enzimhez, az

megakadályozhatja a vírus replikálódását. 

A papain-szerű proteáz (PLpro) létfontosságú enzim a vírusreplikációhoz. A koronavírus „eltéríti” a sejteket, vagyis bejut a sejt belsejébe, és arra készteti azt, hogy új vírusrészecskék építőköveit állítsa elő. A sejtek ezeket az építőköveket, vagyis fehérjéket hosszú szálként állítják elő. A PLpro ezután úgy működik, mint egy molekuláris olló: levágja a fehérjéket a hosszú húrból. Ha ez a folyamat blokkolva van, a fehérjék nem tudnak új vírusrészecskéket összeállítani. Ezen kívül a PLpro-nak van egy másik létfontosságú funkciója a vírus számára: gátolja az immunrendszer egyik fehérjét, az ISG15-öt, és ez súlyosan gyengíti a sejt önvédelmét. A PLpro gátlásával a sejt immunválaszát is fokozhatjuk.

Atomi felbontású háromdimenziós modellek segítségével kiderült, hogy a vizsgált ötszázból három fenol kötődik az enzimhez. Az egyik a Lawsonia alba hennafából izolált hidroxi-etil-fenol (YRL), egy olyan vegyület, amely számos élelmiszerben, például vörösborban és az extraszűz olívaolajban jelen van, és aritmiaellenes szerként használják. A másik a hidroxibenzaldehid (HBA) ismert daganatellenes szer, ami egyúttal felgyorsítja a sebgyógyulást. A harmadik a Tagetes patula körömvirágból izolált metildihidroxibenzoát (HE9), amely ismert gyulladáscsökkentő hatású antioxidáns, és a zöld teában is megtalálható.

További laboratóriumi vizsgálatok során a három fenol 50-70 százalékkal csökkentette a PLpro aktivitását az élő sejtekben.

A kutatók azonban felhívták a figyelmet: a zöld tea fogyasztása magában nem gyógyítja a koronavírus-fertőzést, ahogyan például a rákot sem. További vizsgálatok szükségesek arra, hogyan lehet ezeket a vegyületeket felhasználni gyógyszerek kifejlesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik