Tudomány koronavírus

A britek engedélyezték a Moderna omikron-vakcináját

Joseph Prezioso / AFP
Joseph Prezioso / AFP

Az Egyesült Királyságban hagyták először jóvá a Moderna azon vakcináját, ami az eredeti koronavírus-törzs és az omikron ellen is hatásosnak bizonyul – írja a BBC. A továbbfejlesztett vakcina ősszel áll rendelkezésre emlékeztető oltásként.

A Moderna azt nyilatkozta, hogy idén 29 millió adagot tud szállítani, de hogy pontosan ki kapja meg, azt még nem közölték. A következő hónaptól viszont a briteknél minden 50 év feletti és magas kockázati csoportba tartozó személy kap valamilyen emlékeztető oltást.

A Moderna vakcinája az eredeti törzset és az első omikron-változatot (BA.1) is célozza, amely tavaly télen jelent meg először. Bivalens vakcinaként ismert, mivel a Covid két variánsa ellen hatékony. A 437 emberen végzett hatékonysági és biztonságossági kísérletek eredményei azt mutatták, hogy az új vakcina biztonságos, és

jobb immunvédelmet nyújtott az újabb változatokkal szemben.

Az új vakcinával nyolcszor magasabb volt az omikronhoz (BA.1) tapadt és neutralizálásra képes antitestek szintje, mint a Moderna régi vakcinájával. Az Egyesült Királyság legújabb, jelenleg is tartó hullámát okozó újabb omikron-variánsok (BA.4 és BA.5) elleni tesztek szintén magasabb szintű védelmet mutattak a frissített vakcina esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik