Tudomány koronavírus

Az omikronnal fertőzöttek fele nem is vette észre, hogy elkapta a koronavírust

agrobacter / Getty Images
agrobacter / Getty Images

A Cedars-Sinai Orvosi Központ kutatásából kiderült: a koronavírus omikron variánsával fertőzöttek fele észre sem vette, hogy elkapta a vírust, az tünetmentesen átment rajtuk – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. A JAMA szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint minden második ember úgy kapta el a variánst, hogy nem is tudott róla.

Korábbi tanulmányok becslései szerint a koronavírussal fertőzött emberek legalább 25%-a, de egészen akár 80%-a tünetmentes. A többi változathoz képest az omikron általában kevésbé súlyos tünetekkel jár, ilyen lehet például a fáradtság, köhögés, fejfájás, torokfájás vagy orrfolyás. „Tanulmányunk eredményei azt bizonyítják, hogy a nem diagnosztizált fertőzések fokozhatják a vírus terjedését” – mondta Sandy Y. Joung, a tanulmány vezető szerzője. „A fertőzésekkel kapcsolatos

tudatosság alacsony szintje valószínűleg már most hozzájárult az omikron gyors terjedéséhez.

A kutatásban részt vevő egészségügyi dolgozók és páciensek közül a kutatók 2479 embert azonosítottak, akik közvetlenül az omikron hullámának kezdete előtt vagy után adtak vérmintát. A kutatók 210 embert azonosítottak, akik valószínűleg omikronnal voltak fertőzöttek. Ezt követően a szakértők felkérték a vizsgálat résztvevőit, hogy tájékoztassák őket az egészségi állapotukról. Az újonnan pozitív SARS-CoV-2 antitestekkel rendelkező vizsgálatban résztvevők mindössze 44%-a tudott arról, hogy megfertőződött a vírussal. A többség (56%) nem tudott semmilyen közelmúltbeli COVID-19 fertőzésről. Azon vizsgálati résztvevők közül, akik nem tudtak a fertőzésről, csak 10%-uk számolt be olyan közelmúltbeli tünetekről, amelyeket közönséges megfázásnak vagy más típusú fertőzésnek tulajdonítottak.

A kutatók szerint több kutatásra van szükség, amelyekben több különböző etnikumhoz és közösséghez tartozó ember vesz részt, hogy megtudjuk, milyen konkrét tényezők kapcsolódnak a fertőzésekkel kapcsolatos tudatosság hiányához. „Reméljük, hogy az emberek elolvassák ezeket az eredményeket, és azt gondolják majd: épp egy összejövetelen voltam, ahol valakinek pozitív lett a tesztje, vagy csak elkezdtem kicsit rosszul érezni magam, talán csinálnom kellene egy gyors tesztet. Minél jobban megértjük saját kockázatainkat, annál jobban fogjuk védeni a lakosság és önmagunk egészségét is” – mondta Susan Cheng kutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik