Tudomány koronavírus

Majdnem a felére csökkenti a koronavírus-fertőzés esélyét a maszk az egészségügyi dolgozóknál

JAVIER TORRES / AFP
JAVIER TORRES / AFP

Nem kérdés, hogy a koronavírus-járvány alatt az egészségügyi dolgozók fokozott veszélynek voltak kitéve. A JAMA tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői most azt vizsgálták, mennyit számított a rendszeres maszkhasználat ezeknél a dolgozóknál. Kiderült: 40 százalékkal csökkentette a fertőződés esélyét.

A Svájc keleti részén végzett vizsgálatban 2919 egészségügyi dolgozó vett részt, az átlagéletkoruk 43 év volt, és 26 százalékuk, 749 fő kapta el a koronavírust a vizsgálati időtartam alatt. A betegek 13 százaléka úgy kapta el a fertőzést, hogy nem dolgozott közvetlenül fertőzöttekkel, azok közül pedig, akik igen, 21 százalék lett tesztpozitív a komolyabb maszkokat viselők közül, és 35 százalék azok közül, akik orvosi maszkot viseltek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fertőződés esélye arányosan nőtt azzal, hogy az egészségügyi dolgozók mennyi fertőzött személyt kezeltek – ez nem meglepő, de bizonyítja, hogy minél nagyobb a víruskitettség, annál nagyobb a fertőződés esélye. Összességében

a maszkhasználat 40 százalékkal csökkentette a fertőződés esélyét. 

A kutatók a tanulmány vizsgálati korlátjának nevezték meg, hogy a maszkhasználatról önbevallásos alapon gyűjtöttek adatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik