Tudomány zöldövezet

Ismét nagy számban pusztulnak a halak a Velencei-tóban

A Magyar Országos Horgász Szövetség szerint 2021 után 2022 júliusának utolsó hetétől ismét elhúzódó, egyre inkább fajspecifikus halpusztulás alakult ki a Velencei-tavon – írja az MTI. A MOHOSZ OHSZK közleménye alapján a jelenség hátterében a tartósan meleg időjárás és a rendkívüli mértékű vízhiányos állapot áll.

A szervezet szerint a jelenleg rendelkezésre álló mérési eredmények alapján a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízi sport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok oldaláról megfelelő minőségű.

A víz mennyisége és „halas” (halélettani) minősége alapján azonban a jelenség észlelése előtti napokban már reálisan várható volt, hogy igen nagy eséllyel, védhetetlenül újra be fog következni az elhullás. A valódi kérdés csak az esemény mértéke volt.

Megelőző védekezésként a tó keleti medencéjében a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Dinnyési-kikötő öbleiben pedig a MOHOSZ Kirendeltsége már hosszabb ideje folyamatosan üzemelteti a hajnali órákban a levegőztető berendezéseit. A MOHOSZ köszönetét fejezte ki a szakemberek munkája miatt. A szövetség szerint az újabb kánikulai napok, majd a várt hétvégi erős frontbetörés halélettani hatásai kiemelt kockázatot jelentenek a további pusztulás szempontjából.

A 2022. évi nyári esemény első heti hullámában, többségében a dinnyési kotráson volt tapasztalható elhullás. Az elpusztult halak túlnyomó részét a karika- és dévérkeszeg adta, de mellettük növendék (tavalyi ívásból származó) és nagyobb méretű süllőket, balinokat, illetve néhány, 2-3 kilogramm körüli csukát is összegyűjtöttek. Az ártalmatlanításra elszállított mennyiség 230 kilogramm volt.

Vasvári Tamás / MTI A Velencei-tó kiszáradt medre Pákozd közelében 2022. július 28-án. A tartós hõség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél.

Augusztus második hetében jelentkezett a pusztulás második hulláma, ez a tó területén szórványosan, elsősorban a Lángi-tisztás, a dinnyési kotrás és az Evezőspálya területén napról-napra jelentkezik kisebb napi mennyiségekben. Ebben az időszakban egy kevés keszeget (néhány 10 kilogramm) és pár amurt (5 darab) nem számítva a pusztulás szinte kizárólag a harcsát érinti (közel 200 darab összegyűjtött tetem). A jelenség a faj teljes korosztályát sújtja 0,5 kilogrammtól 90 kilogrammig, legnagyobb arányban viszont az 5-20 kilogramm közötti egyedeket. Az elmúlt másfél hét alatt összegyűjtött és ártalmatlanításra elszállított haltetemek tömege 1300 kilogramm. A halegészségügyi vizsgálatok még folynak, de igen nagy a valószínűsége annak, hogy az elhullások zömét egy fajspecifikus, emberre természetesen nem veszélyes harcsavírus aktiválódása okozza.

Pótolni kellene a vizet

A MOHOSZ hivatásos halőrei minden nap gyűjtik kereséssel vagy bejelentés alapján az elhullott példányokat. A haltetemek elszállítási, ártalmatlanítási eljárását és annak költségeit közfeladat-ellátása keretében a halgazdálkodásért felelős horgászszövetség biztosítja. Aki önkéntesként csatlakozni kívánna a tetemek összegyűjtéséhez, az a tavalyi évhez hasonlóan az összegyűjtött halakat valamely elérhetőség formájában (például bejelentő telefonszámon), előzetesen egyeztetve a helyszínen hagyhatja. Ezeket rövid időn belül összeszedik. A tetemeket akár a Velencei-tavi MOHOSZ Kirendeltségen is le lehet adni, igény esetén gyűjtő-, illetve cserezsákot is biztosítanak.

Fontosnak tartjuk újra felhívni a figyelmet arra, hogy a tó tartósan és tendenciózusan alacsony vízállása, az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége sürgetően egy hosszú távon fenntartható mesterséges vízpótlási beavatkozás kidolgozását és kivitelezését, valamint ezzel párhuzamosan egy átgondolt nádművelés beindítását igényli

– olvasható a közleményben. A MOHOSZ a vízpótlásra vonatkozó szakmai javaslatát már tavaly megtette. A feladatok megvalósításának igen jelentős forrásigénye miatt a vízpótlás csak kormányzati szintű támogatással képzelhető el. A szervezet szerint ezen feladatot a halgazdálkodáson, a halállományon messze túlmutatva a térségi turizmus fennmaradása, az itt élők életminősége érdekében egyaránt kiemelt prioritásként kellene kezelni. A MOHOSZ a rendelkezésre álló eszközeivel, érdekképviseleti lehetőségeivel mindent meg kíván tenni a tó megmentése érdekében.

A szervezet szerint a készenlét, a monitoring a jövőben is folyamatos lesz, érdemi változás esetén ismét tájékoztatni fogják a közvéleményt. A szövetség köszönetet mondott a térségi összefogásért, a haltetemek összegyűjtésében részt vevő civil önkéntesek segítségéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik