Tudomány zöldövezet

Néhány évtized alatt teljesen kiszáradhat Magyarország

Ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást, Magyarország a következő évtizedekben kiszáradhat – írja az MTI. Az ELTE szakértői a Másfélfok felületén ismertették elemzésüket.

A kutatók az egyre erősödő éghajlatváltozás miatt a száraz területek terjedését valószínűsítik, elsősorban az Alföld északi és középső részein, a Kisalföldön, illetve a Dunántúl északkeleti részén. A folyamat évtizedek óta tart, az 1970-es és 1980-as évekhez képest már most 84 százalékról 68 százalékra csökkent a nedves területek aránya a júniusi adatokat összevetve.

Tomekbudujedomek / Getty Images

A kutatók több forgatókönyvet vázolnak föl.

A legkedvezőtlenebb alapján a század végére az Alföld teljes egészében száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb.

Elképzelhető, hogy Magyarországot túlnyomórészt, akár 85 százaléknál is nagyobb mértékben erdős sztyeppe uralhatja az évszázad második felére, ezzel együtt a bükkerdők teljesen eltűnhetnek, és a tölgyesek is nagyon kis területre szorulhatnak vissza.

Valamivel kedvezőbb lehetőség, hogy a kiszáradás kisebb területre korlátozódik, az Északi-középhegység és a Dunántúl jelentős része megmarad nedves területnek. Ebből is látszik, hogy nem mindegy, mi történik addig: a mostani intézkedésektől függ a változások mértéke a következő évtizedekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik