Tudomány koronavírus

Osztrák orvost kergettek öngyilkosságba az oltásellenesek

Alex HALADA / AFP
Alex HALADA / AFP

Július 29-én Lisa-Maria Kellermayr osztrák orvos öngyilkosságot követett el, miután 7 hónapig zaklatták fenyegető üzenetekkel a koronavírus elleni oltást elutasítók. Kellermayr tavaly novemberben vette át Seewalchen am Attersee orvosi praxisát, és már rögtön az elején fenyegető e-maileket kapott arról, hogyan fogják lemészárolni az egész rendelőt, amiért nyilvánosan megjegyzéseket tett a koronavírus-járványról.

A Coda Story cikke szerint az orvos július közepén úgy érezte, soha nem fognak elfogyni az üzenetek, és nem fog tudni úgy élni, hogy ne kelljen körbenéznie lehetséges fenyegetések után, mikor kilép a lakása ajtaján. A 36 éves orvos halála nagy port kavart Ausztriában, és rávilágított arra, hogy a nő hiába kért, nem kapott segítséget a hatóságoktól, sokak számára pedig az ő esete egyfajta ébresztő, hogy az ország nem tudta megfelelően kezelni a koronavírus-összeesküvés mozgalmak jelentette fenyegetést és az online zaklatás veszedelmes növekedését.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dr. Lisa-Maria Kellermayr (@drlisa) által megosztott bejegyzés

Hétfőn több ezren gyűltek össze a bécsi Stephansplatzon és fél tucat másik városban, hogy gyertyát gyújtsanak az orvos tiszteletére. Az emberek teamécseseket, emlékgyertyákat és okostelefon-lámpákat emeltek a magasba.

Múlt hét elején a müncheni rendőrség bejelentette, hogy nyomozást folytatnak egy felső-bajorországi férfi ellen Kellermayrnek küldött fenyegető üzenet miatt, amely azt sugallja, hogy a „népbíróság” elítélné és kivégezné az orvost.  Az osztrák igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy új uniós szabályozással szigorítják az online gyűlöletbeszédre vonatkozó meglévő törvényeket, felgyorsítva a fenyegetésekkel kapcsolatos nyomozást és megkönnyítve a gyanúsítottak nyomon követését.

Kellermayr halála  új bizonyítékot szolgáltatott, milyen mélyen rögzültek az összeesküvés-elméletek és a gyűlölet üzenetei a társadalmakban. Az összeesküvésre hajlamos Telegram-csoportokban néhány felhasználó Kellermayr halálát ünnepelte, mondván, hogy ezt érdemelte, amiért oly sok embert beoltott a koronavírus ellen; mások látszólag bátorításnak tekintették, hogy hasonló módon zaklassanak más nőket az interneten.

„Sajnos Dr. Kellermayr nem volt egyedül ezekkel a tapasztalatokkal” – mondta a Coda Storynak Pia Lamberty, az online szélsőséges és összeesküvés narratívákat nyomon követő német CeMAS szervezet társigazgatója. „Rengeteg orvos van, akit megfenyegettek a koronavírus-oltások miatt, akik gyakran magukra maradnak tapasztalataikkal, és maguknak kell fizetniük a biztonsági intézkedések árát.”

FOTOKERSCHI.AT / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP Megemlékezés Linzben.

Kellermayr Bad Ischlben dolgozott Seewalchen előtt, ahol rögtön jelentkezett önkéntesnek 2020-ban a koronavírus betegek otthoni ellátására. Úgy érezte, hogy a hozzá hasonló fiatal orvosoknak, akiknek nincs otthon veszélyeztetett családja, a járvány frontvonalában kell állniuk. A Covid-betegek kezelésében szerzett tapasztalata olyan szakértelmet adott neki, amellyel akkoriban még sok orvos nem rendelkezett. Amikor észrevette, hogy egy bizonyos asztmagyógyszer csökkentette a tüdőproblémákkal küzdő Covid-betegeinek kórházi kezelésének szükségességét – ezt a kezelést később különböző tanulmányok is megerősítették –, az osztrák média

szakértőnek minősítette, számos koronavírussal kapcsolatos panelben szerepelt, és rendszeresen interjúkat készítettek vele.

Novemberre Ausztriában a tetőfokára hágott a hangulat, ami a koronavírus-intézkedések elleni tüntetéseket illeti: Ausztria volt az első nyugati demokrácia, amely kötelezővé tette a felnőttek vakcinázását (a törvényt azóta eltörölték). Országszerte a csaknem hetente megtartott koronavírus-tüntetés egyre nagyobb és radikálisabb lett, és gyakran több tízezer embert vonzott Bécsbe. A helyzet különösen feszült volt Felső-Ausztriában: még ősszel egy új, vakcinaellenes politikai párt, az MFG kapott helyet a felső-ausztriai tartományi parlamentben a szavazatok 6,2 százalékával.

Kellermayr úgy érezte, hogy a hatóságok nem segítettek neki, ezért be kellett zárnia a praxisát.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik