Tudomány

Drámaian növeli a szívinfarktus esélyét a magányosság

d3sign / Getty Images
d3sign / Getty Images

Egy új kutatás szerint a magány csaknem harmadával növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A társadalmilag elszigetelt emberek körülbelül 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek el stroke-ot vagy szívrohamot – írja a Study Finds.

A Kaliforniai Egyetem tudósai azt is megállapították, hogy fogalmunk sincs, hogyan lehetne javítani ezeknek az embereknek a helyzetén. Az eredmények az elmúlt 40 év során világszerte végzett tanulmányokból összegyűjtött adatokon alapulnak.

„A több mint négy évtizedet felölelő kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a társadalmi elszigeteltség és a magány egyaránt káros egészségügyi következményekkel jár” – mondja Dr. Crystal Wiley Cené, a tanulmány vezető szerzője.

A kockázat az életkor előrehaladtával növekszik olyan élettényezők miatt, mint az megözvegyedés és a nyugdíjazás. A probléma azonban egyre inkább a fiatalokat érinti.

A tanulmány szerint a társadalmi elszigeteltség és a magány egészen pontosan 29, illetve 32 százalékkal növeli a szívbetegség vagy a stroke okozta halálozás kockázatát.

A szociálisan elszigetelt szívbetegeknél a halálozás két-háromszorosára nőtt az egyik elemzett, hat évig tartó kutatás során. A szociálisan elszigetelt felnőttek, akiknek havi három vagy kevesebb kontaktjuk van más emberekkel, akár 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek el ismétlődő agyvérzést vagy szívrohamot. Ezenkívül a szívelégtelenség ötéves túlélési aránya 60, illetve 62 százalékkal volt alacsonyabb a szociálisan elszigeteltek, illetve a  klinikai depresszióban szenvedők esetében.

A Harvard Egyetem tanulmánya szerint a 18-22 évesek, vagyis a „Z-generáció” a „legmagányosabb generáció”. A fiatalabb felnőttek megnövekedett elszigeteltségét a közösségi média gyakoribb használatával és az értékes szemtől szembeni tevékenységekben való való alacsonyabb részvételével magyarázzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik