Tech koronavírus

Ezek a legmagányosabb európai országok a járvány óta

Európa országai lassan kezdik megszokni az életet a koronavírus-világjárvány árnyékában. Olaszország – a világjárvány által legjobban sújtott országok egyike – lazított a társadalmi távolságtartási intézkedéseken, ám a világjárvány rányomta bélyegét a lakosok mentális egészségére:

a Kaspersky  biztonsági cég új kutatása szerint az olasz Európa legmagányosabb nemzete, ugyanis 2020 áprilisa óta ötből három (59%) olasz érezte magát magányosnak.

Az olaszok több mint egyharmada (37 százaléka) állítja, hogy magányosabbnak érzi magát, mint a világjárvány kitörése előtt. Ezeket az érzéseket nem meglepő módon elsősorban az váltotta ki az olaszok körében, hogy nem találkozhattak személyesen a barátaikkal vagy a családtagjaikkal (78%), illetve hogy nem hódolhattak a hobbijuknak vagy nem sportolhattak (49%).

Európában egy olyan trend is látható, hogy a városi területeken élők nagyobb valószínűséggel érzik magukat magányosnak, mint a vidéken élők. Nem kivétel ez alól Olaszország sem, ahol a kis- vagy nagyvárosokban élő olaszok közül ötből három (61%) érezte magát magányosnak a világjárvány alatt, míg a vidéki falvakban élők esetében ez csak a válaszadók kevesebb mint a felére (48 százalék) volt igaz. Összehasonlításképpen a városi területeken élő összes európai válaszadó 54 százaléka érezte magát magányosnak a krízis kezdete óta, míg a máshol élők esetében ez az arány csak 45% volt.

Kathleen Saxton pszichoterapeuta, a Psyched alapítója szerint egyáltalán nem meglepő, hogy Olaszországra ilyen erős hatást gyakoroltak a társadalmi távolságtartási intézkedések, hiszen az olasz nemzet éppen a közösségi szellemről és az erős családi kötelékekről ismert.

Az, hogy éppen akkor nem lehetünk együtt a szeretteinkkel és azokkal, akik vigaszt nyújthatnak nekünk, amikor az érzelmi, fizikai, anyagi és spirituális jóllétünket is veszély fenyegeti, az olyan érzés, mintha hirtelen óriási szegénységbe taszítanának minket”

– mondta a szakember.

A Kaspersky megállapította, hogy az olaszok túlnyomó többsége (84 százaléka) az európai sorstársaikhoz hasonlóan a technológiát hívta segítségül a magánya enyhítéséhez a világjárvány alatt. Az olaszországi válaszadók közül több mint kétharmad (70%) mondta azt, hogy a telefonhívások, videóhívások és azonnali üzenetváltások segítettek abban, hogy kevésbé érezzék magukat magányosnak, több mint a felük (53 százalékuk) pedig TV-nézéssel, filmnézéssel vagy zenehallgatással igyekezett enyhíteni magányát.

Az olaszokhoz képest Európa más nációi kicsit kevésbé szenvedtek a magánytól a világjárvány kezdete óta: Franciaországban például 56%, Németországban 48%, Hollandiában 46%, Spanyolországban 50%, az Egyesült Királyságban pedig 55% vallotta magányosnak magát, de a tíz legmagányosabb ország között találjuk Magyarországot is 50 százalékkal.

Fotó: Kaspersky

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik