Tudomány az élet nagy kérdései

Miért hívták Harmadik Birodalomnak a náci Németországot?

Sokan tudják, hogy a második világháború idején Németországra Harmadik Birodalomként is szokás hivatkozni. Noha a kifejezés egybeforrt Adolf Hitlerrel, valójában nem a Führer találta ki.

A világtörténelem egyik legtöbbet vizsgált és tárgyalt korszaka a második világháború. Az egyik, a győztes oldalon többek között az Egyesült Királyság, Franciaország, a Szovjetunió és az Egyesült Államok álltak, a túlsó, vesztes oldalon pedig Németország, Olaszország, Japán és Magyarország.

A konfliktus lényegében egyetlen ember, Adolf Hitler akaratából tört ki. A Führer megpróbálta világhatalommá emelni a nemzetiszocialista Németországot, azaz a Harmadik Birodalmat, magát pedig a történelem nagyjai közé emelni.

De honnan származik a Harmadik Birodalom (Drittes Reich) megnevezés? A választ a Britannica adja meg.

Birodalmak sorozata

Hitler úgy gondolta, hogy diktatúrája két korábbi német birodalom örököse. A Harmadik Birodalom megnevezéssel magát próbálta a német és az európai történelem tágabb kontextusába helyezni. A Führer szerint ezeréves állama azon folyamat eredménye, amely Nagy Károly frank császár 800-as megkoronázásával kezdődött meg.

Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

Az birodalmak ezeréves sorozatának ötlete ugyanakkor évekkel Hitler hatalomra kerülése előtt megszületett.

A gondolat alapján az Első Birodalom a formálisan 1806-ig létező Német-római Császárság, a Második Birodalom pedig a gyakorlatilag 1871 és 1918 között működő Német Birodalom volt.

Az elképzelést Arthur Moeller van den Bruck fogalmazta meg 1923-ban, a weimari köztársaság idején. Ekkoriban Németország a jobb- és baloldali forradalmi erők visszaszorításával küzdött. Moeller szerint a Harmadik, azaz a végső Birodalom létrejötte a német szocialista és konzervatív mozgalmak harmonikus egybeolvadását jelentené.

Elmélete talán a hegeli tézis-antitézis-szintézis ötletén alapult. Fontos megjegyezni, hogy a Moeller által megálmodott állam még nem volt szélsőségesen nacionalista.

Noha Hitler nem említette politikai kiáltványában, a Mein Kampfban a Harmadik Birodalmat, Otto Strasser, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt korai tagja szerint ismerte Moeller munkáját. Miután Hitler 1933-ban kancellár lett, a Harmadik Birodalom gyakran használt kifejezéssé vált Németországban.

Moeller tehát megalkotta a történelem egyik legrettegettebb államának nevét, a Birodalom megszületését viszont nem élte meg. 1925-ben ugyanis öngyilkos lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik