Tudomány az élet nagy kérdései

Létezhetett egy másik civilizáció a Földön az ember előtt?

A Ki vagy, doki? (Doctor Who) univerzumának lényei, a szilúrok, egy technológiailag fejlett, gyíkszerű homanoid fajt alkotnak, és egykor a Föld urai voltak. A lények hosszú időn át rejtve maradnak, míg a Doktor fel nem fedezi őket.

A kitalált fajból ihletet merítve Gavin A. Schmidt és Adam Frank, a Cambridge-i Egyetem munkatársai 2018-ban egy tudományos publikációban mutatták be a szilúr-elméletet – írja az IFLScience. A szakértők nem állították, hogy már előttünk is létezett fejlett civilizáció a bolygón, sőt erre igen kicsi esélyt adtak.

A kutatók azt vetették fel, hogy vajon képesek lennénk-e kimutatni egy több millió évvel ezelőtt eltűnt technológiai társadalom geológiai nyomait.

A páros arra jutott, a probléma elemzésekor a kulcs az, hogy milyen gyakran alakulhatnak ki ilyen civilizációk. Ennek vizsgálata az idegen élet keresése miatt is izgalmas lehet.

DrPixel / Getty Images

Egyelőre egyetlen példát ismerünk a fejlett fajokra: az embert. A mi esetünkben az ipari társadalom nagyjából 300 éve alakult ki, az azóta eltelt idő történetünk kis töredékét, és a földi komplex élet történetének pedig egészen apró töredékét adja.

Noha fajunk jelentős hatást gyakorol környezetére, ez nem jelenti azt, hogy a változások évmilliók múlva is észlelhetőek maradnak majd. Az általunk hagyott földtani nyom csupán néhány centiméter vastag lehet. Természetesen minél tovább fennmarad civilizációnk, annál jelentősebb geológiai jeleket hozhat létre, a túlélés érdekében viszont fenntarthatóságra van szükség. Minél fenntarthatóbb egy társadalom, annál kisebb hatást gyakorol környezetére.

A kutatók szerint egyes nyomaink idővel megkülönböztethetetlenné válhatnak a természetes folyamatokétól. Akadhatnak ugyanakkor teljesen egyedi jelek, ilyenek lehetnek többek között a műanyagok vagy egy atomháború szennyeződései.

A csapat nem ad egyértelmű választ a feltett kérdésre. A szakértők azt sugallják, hogy amennyiben találhatnánk ősi, fejlett fajokat, azokat az üledék elemi és összetételi anomáliáinak feltárásával fedezhetnénk fel. A kutatók tanulmányukban kiemelik, erősen kételkednek abban, hogy előttünk is volt ipari civilizáció a bolygón, a kérdéskör ennek ellenére hasznos az  asztrobiológiai és az antropocén vizsálatok számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik