Tudomány

Az eddigi legősibb galaxist észlelhette a James Webb űrtávcső

Handout / NASA / AFP
Handout / NASA / AFP

Az utóbbi napokba az űrkutatás iránt egyébként kevésbé érdeklődő hírfogyasztókhoz is eljutottak a James Webb űrtávcső (JWST) első tudományos képei. Az emberiség eddigi legjobb űrteleszkópjával magyar szakértők is dolgoznak.

Lehetséges, a JWST-nek már most sikerült megfigyelnie az eddigi legtávolabbi és egyben legősibb galaxist – írja az IFLScience.

A GLASS-z13 jelű rendszer fénye abból az időszakból származhat, amikor az univerzum még csak 300 millió éves volt.

A galaxis 33 milliárd fényévre feküdhet. A meglepő távolság oka, hogy a világegyetem folyamatosan tágul, ami nagy, intergalaktikus távolságokon tetten érhető.

Kapcsolódó
Ezért olyan különleges a James Webb űrteleszkóp első fotója
A kép még laikusoknak is érdekes lehet, de sokkal izgalmasabb, ha tudjuk, hogy miért is olyan fontos.

Rohan Naidu, a Harvard Egyetem csillagásza és kollégái egy tanulmányban számoltak be a lehetséges galaxisról, illetve egy másik jelöltről, a GLASS-z11-ről. Eredményeiket független szakértők egyelőre nem vizsgálták felül. A GLASS-z11 fénye az ősrobbanás után 420 millió évvel keletkezhetett. Az eddigi legtávolabbi rendszerek a Gn-z11 és a HD1, amelyek arra utalnak, hogy az unverzum korai története során egy fényes galaxispopuláció létezett, amelyben gyors ütemben születtek a csillagok.

A kutatók is felhívták a figyelmet, hogy adataikat többször is ellenőrizni kell majd. Amennyiben sikerül igazolni a felfedezést, az azt jelenti, hogy további hasonló rendszereket észlelhetnek a JWST-vel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik