Tudomány

Ez lehet a kopaszodás ellenszere

Rattanakun Thongbun / EyeEm
Rattanakun Thongbun / EyeEm

Kutatók egy olyan molekuláris jelzést fedeztek fel, amely erőteljes szőrnövekedést vált ki férfiaknál és nőknél egyaránt.  A SCUBE3 jelzőmolekula felfedezése végre véget vethet a kopaszodással és hajhullással járó rendellenességeknek, például az alopeciának – írja a Study Finds.

A szerint a dermális papillasejtek felelősek az új szőrszálak növekedéséért. Ezek speciális jelképző fibroblasztok (kollagént termelő sejtek), amelyek minden szőrtüsző alján megtalálhatók. Noha a tudósok tudták, hogy a dermális papillasejtek hozzájárulnak a szőrnövekedéshez, nem volt világos képük a mögöttes genetikai folyamatról – egészen mostanáig.

„A szőrtüsző életciklusának különböző időpontjaiban a dermális papillasejtek olyan jeleket küldhetnek, amelyek vagy nyugalmi állapotban tartják a tüszőket, vagy új szőrnövekedést indítanak el” – mondja Maksim Plikus, a tanulmány egyik szerzője. „Felfedtük, hogy a SCUBE3 jelzőmolekula, amelyet a dermális papillasejtek termelnek, egy olyan hírvivő, amellyel a szomszédos szőrőssejtek osztódásának megkezdését jelzik, ami új szőrnövekedés kezdetét jelzi.” A tanulmány feltárja, hogy

a SCUBE3 aktiválása kulcsfontosságú lépés a szőrnövekedésben mind az egerek, mind az emberek esetében.

Androgén alopecia esetén például a dermális papillasejtek nem működnek megfelelően. Ez csökkenti a normál esetben bőségesen elérhető aktiváló molekulák mennyiségét. Az új, egereken végzett vizsgálat során a kutatók hiperaktivált dermális papillasejteket használtak a jelátviteli folyamat vizsgálatára. További vizsgálatok megerősítették a SCUBE3 szerepét az emberek és az egerek szőrnövekedésének aktiválásában. Kísérletek során a csapat SCUBE3-at fecskendezett be az átültetett emberi fejbőrtüszőket tartalmazó egérbőrbe. A molekula új szőrnövekedést váltott ki mind az emberi, mind a környező egérszőrtüszőkben.

„Nagy szükség van új, hatékony hajhullás elleni gyógyszerekre, és a természetben előforduló vegyületek, amelyeket a dermális papillasejtek általában használnak, ideális új generációs kezelést jelenthetnek” – összegzik a kutatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik