Tech

Elektromos sapka fordíthatná vissza a kopaszodást

Kutatók nemzetközi csoportja meglepő módját választotta a kopaszodás kezelésének: egy sapkát. Viszont nem olyan módon, hogy eltakarnák vele viselője csupasz búbját, inkább arról van szó, hogy a fejrevaló egy különleges elektromos betétet tartalmaz. A mindössze egy milliméter vékonyságú tapasz stimulálja a fejbőrt, regenerálja a sérült kötőszöveteket, és állítólag gyorsabban növeszti újra a hajat, mint a különféle gyógyászati kezelések. A Wisconsin-Madison Egyetem és a Sencsen Egyetem szakemberei valójában nem is a speciális sapkát készítették el, hanem a belevaló stimulációs tapaszt, ami annyira pici, hogy pont kényelmesen elfér egy sapkában, és még akkumulátor sem kell a működéséhez.

A megoldást eddig laboratóriumi körülmények közt tesztelték patkányokon és egereken, és egy tudós édesapján is, aki valóban baseball sapka formájában hordta a stimuláló réteget. Az eredmények alapján a tapaszt viselő állatok testén gyorsabban nőtt vissza a szőr. Még meglepőbb, hogy azon csupasz egerek testén is bunda kezdett nőni, amelyek természetes módon egyáltalán nem szőrösek. És még a kopaszodó apuka is dúsabb hajról számolt be.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a kopasz férfiak problémája egy csapásra megoldódna. Még rengeteg tesztet el kell végezni, mielőtt az eszköz szélesebb körben is elérhetővé válhat, ráadásul ott vannak a szabályozási kérdések is. Ha mindez megvalósul, akkor az eljárás praktikus megoldást jelenthet – ám sajnos nem mindenki számára. A már megkopaszadott egyéneknek valószínűleg nem fog új hajhagymákat növeszteni, aki azonban még csak a kopaszodás korai jeleit véli felfedezni, annak segíthet lassítani a folyamatot.

Az apró kis eszköz lényegében egy nanogenerátor, ami a mindennapi mozdulatokból gyűjti össze az eleketromosságot, hogy azt átalakítsa a bőrt irányzó, alacsonyfrekvenciájú pulzálásokká. Ez a gyengéd stimuláció pedig pezsdíti, serkenti az alvó kis mirigyeket, hogy felébredjenek.

Lényegében nem egy új csodaszerről van szó, hanem az elektromos stimulálásról, aminek a módszerét már egy évtizede alkalmazzák. A technológiai előrelépést az jelenti, hogy a delikvensnek nem kell órákon át egy helyben ülnie mindennap az eredményes kezeléshez. A kopaszodástól tartó férfiak egyszerűen csak felhelyezhethetnék a betétet a kedvenc sapkájukba, és mehetnének a dolgukra.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik