Tudomány

Megtalálták a világ legmélyebben nyugvó roncsát

Handout / Caladan Oceanic and EYOS expeditions / AFP
Handout / Caladan Oceanic and EYOS expeditions / AFP

A világ legmélyebben fekvő hajóroncsára bukkantak, a maradványokat 6895 méteres mélységben találták meg a Filippínó-tengerben – írja az IFLScience. A USS Samuel B. Roberts roncsát Victor Vescovo felfedező és Jeremie Morizet szonárszakértő azonosították, az 56 éves Vescovo elképesztő expedícióiról ismert.

Kapcsolódó
A Föld legmélyebb és legmagasabb pontja után a világűrt is elérte az 56 éves kalandor
Victor Vescovo a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel.

A Samuel B. Roberts egy 93 méter hosszú kísérő romboló volt, amelyet a második világháború idején építettek az Egyesült Államok haditengerészete számára.

A hajó 1944 októberében süllyedt el a Samar menti csatában, miközben a japán flottával harcolt.

A 224 fős legénységből 89 személy vesztette életét, a túlerővel megküzdő és a végsőkig kitartó Samuel B. Roberts az amerikai haditengerészet történetének egyik büszkesége.

A maradványok pontos lelőhelye közel 80 éven át nem volt biztos. A roncsot Vescovo és az EYOS Expeditions csapata találta meg hat merülés révén, melyeket június 17. és 24. között végeztek. A hajót már 18-án azonosították egy olyan egyedi torpedóvető segítségével, amelyhez hasonló csak a Samuel B. Robertsen volt. Egy későbbi merülésen az egész roncsot feltérképezték, a hajó kettétörve nyugszik a tenger fenekén.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

EYOS (@eyosexpeditions) által megosztott bejegyzés

A Samuel B. Robertsé a legmélyebben lévő roncs, amelyet valaha megtaláltak és megvizsgáltak. A korábbi rekorder a USS Johnstont volt, amely 6469 méterrel a felszín alatt található. Ezt tavaly szintén Vescovo mérte fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik