Tudomány

A Föld legmélyebb és legmagasabb pontja után a világűrt is elérte az 56 éves kalandor

Június 4-én a Blue Origin vállalat New Shepard-21 űrhajóján hat személy indult útnak szuborbitális repülésre. A csapat egyik tagja Victor Vescovo volt – írja az IFLScience. Az 56 éves amerikai befektető korábban haditengerészeti tiszt volt, ma leginkább expedíciói miatt ismert.

A csoportot a kapszula 107 kilométeres magasságba juttatta. Hagyományosan az űr határának a 100 kilométerrel a felszín felett húzódó Kármán-vonalat tekintik – hogy a határ kérdése mennyire bonyolult, arról itt írtunk bővebben. A június 4-i misszió 10 percig és 53 másodpercig tartott, Vescovóval utazott Evan Dick, Katya Echazarreta, Hamish Harding, Victor Correa Hespanha és Jaison Robinson. Echazarreta lett az első mexikói születésű nő és egyben a legfiatalabb amerikai nő, aki elérte az űrt, utazását a Space For Humanity kezdeményezés támogatta.

Vescovo korunk egyik legismertebb kalandora, aki hegymászóként, pilótaként és tengeralattjáró-kezelőként is tevékenykedik. „A látvány lenyűgöző volt” – mondta legutóbbi útjáról.

Matias PIZARRO / CALADAN OCEANIC – IMO / AFP Oswaldo Ulloa chilei kutató (j) és Victor Vescovo (b) 2022 januárjában, egy csendes-óceáni merülés után.

Vescovóval az IFLScience legújabb küldetéséről előtt készített interjút.

A kalandor korábban minden óceán legmélyebb pontját elérte, és mind a hét kontinens legmagasabb pontjára feljutott.

Emellett a világ legmélyebben nyugvó roncsához is lemerült.

Nem Vescovo az első, aki az űrben és a bolygó legmélyebb pontjánál, a Challenger Deepnél is megfordult, de így is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, hiszen a Csomolungma csúcsára és a Challenger Deephez is eljutott. Vescovo nevéhez több izgalmas expedíció is fűződik, 2022 januárjában például a Csendes-óceánba merült le Oswaldo Ulloa chilei kutatóval. Ekkor érték el az Atacama-árok legmélyebb, 8 ezer méterrel a felszín alatt lévő részét, ahol korábban ember még nem járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik