Tudomány

Extrém hőség: a java csak most jön

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Izzasztó hétvégén vagyunk túl, és a folytatást illetően sincs jó hírünk: extrém meleg napok következnek, péntekig még fokozódik is a hőség. Továbbra is a múlt héten már említett anticiklon hatása alatt vagyunk, amely Afrika irányából szállítja fölénk a forróságot. Miközben egyébként Nyugat-Európát sorozatban érik a hidegbetörések.

Az erős anticiklon blokkolja az enyhülést ígérő frontokat, ezért marad a 34-38 fokos meleg, pénteken már helyenként akár 40 Celsius-fokot mérhetünk. Árnyékban

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Extrém meleg

A napi középhőmérséklet legalább három napig eléri a 27 Celsius-fokot az országban, az országos tiszti főorvos a legmagasabb fokú riasztást rendelte el csütörtök éjfélig – a hatóságok emellett erős és extrém erős UV-sugárzásra figyelmeztetnek, ennek alakulását az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján követheti nyomon ide kattintva.

Ami a részleteket illeti, hétfőn 31-36 fokra emelkedik a hőmérséklet, kedden 32-37, szerdán pedig 33-38 fok várható a legmelegebb órákban. Hajnalra országszerte 15-23 fokig hűl a levegő, némi enyhülést a szabadban ekkor remélhetünk.

Kedden elsősorban északnyugaton várható eső lokális záporok, zivatarok formájában. Arrafelé a zivatarokból 0-20 milliméternyi eső valószínű, utána csak minimális eséllyel alakulnak ki kisebb viharok.

A csúcsot pénteken érjük el, helyenként akár 40 Celsius-fokot is mérhetünk, eső nem valószínű.

Még egy bő hét

Szombaton egy gyenge hidegfront éri el hazánkat, nagyobb területen fordulhat elő zápor és zivatar, ám továbbra is bőven 30 fok felett marad a hőmérséklet. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint ezt követően is marad a 32-37 fokos extrém meleg.

A modellszámítások szerint július 5. környékén érkezhet egy hidegfront, ami záporok és zivatarok kíséretében jelentősen visszaveti a hőséget: a nyomában már »csak« 30 fok körüli értékeket mérhetünk

– fogalmaz a meteorológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik