Belföld

Már harmadfokú a hőségriasztás, de még melegebb lesz

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Ez a legmagasabb fokú riasztás, az országos tiszti főorvos csütörtök éjfélig rendelte el. A héten néhol 40 fok közeli csúcsértékek is lehetnek.

Hétfőn kezdetben derült idő lesz, de a déli óráktól kevés fátyol- és gomolyfelhő megzavarja a napsütést, főleg az Északi-középhegység térségében fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. Az Észak-Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik a szél. Zivatarok mentén is lehet átmeneti szélerősödés. A hőmérséklet napközben 31-36, késő este 19-26 fok között alakul – írja a Kiderül.hu. 

A hőség veszélye miatt hétfőre az ország nagy részére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Vas, Zala, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú, a többi területre másodfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn.

Az országos kánikula a következő napokban is tart, csütörtökig minden napra kiadták a veszélyjelzést, ahogy életbe lépett a Müller Cecília országos tiszti főorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás is, amely szintén csütörtök éjfélig tart.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri, hogy a kánikulában mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását.

Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedés nélkül! A vízparton se napozzanak 11-15 óra között, felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

  • Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal, napvédő készítményekkel! Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve szórakozók.
  • A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, a nagy meleg dekoncentráltságot okoz. Sose hagyjon senki gyermeket, állatot a tűző napon parkoló autóban, mert akár 70 fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, hívják a 112-es segélyhívószámot!

A hét további részében fokozódik a hőség, néhol 40 fok közeli csúcsértékek is lehetnek, hőhullám bontakozik ki. Sok napsütés, kánikula, erős UV-sugárzás jellemzi az előttünk álló időszakot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik