Tudomány

A tudomány szerint is fontosak a boldogsághoz a szeretetnyelvek

Thomas Barwick / Getty Images
Thomas Barwick / Getty Images

Új bizonyítékok támasztják alá azt az elképzelést, hogy a heteroszexuális kapcsolatokban az elégedettséget nagyban befolyásolják a különböző szeretetnyelvek alapján kifejezett érzelmek – olvasható az EurekAlert portálon megjelent sajtóközleményben. Olha Mostova, a Varsói Egyetem munkatársa 2022. június 22-én ismertették az eredményeiket a PLOS ONE folyóiratban.

A szeretetnyelvek arra a közkeletű elképzelésre utalnak, hogy az emberek különböznek mind a szeretet kifejezésének, mind pedig a befogadás módjában. A hipotézis öt különböző szeretetnyelvet foglal magában: a megerősítő szavakat, a minőségi együtt töltött időt, az ajándékozást, a szívességet és a fizikai érintést.

Népszerűsége ellenére a szeretetnyelvek fogalmát a kutatók viszonylag ritkán vizsgálják.

Mostova és munkatársai 100 heteroszexuális párt figyeltek meg, akikn a vizsgálat időpontjában 6 hónaptól 24 évig voltak együtt. A résztvevők 17 és 58 év közöttiek voltak, és mindannyian egy kérdőívet töltöttek ki a szeretetnyelvekkel kapcsolatos korábbi kutatások során kidolgozott kérdésekkel. A kérdőív azt értékelte, hogy a résztvevők milyen szeretetnyelvet preferálnak, amikor szeretetet fejeznek ki partnerük felé, illetve azt, hogy partnerük mely szeretetnyelve váltja ki legjobb reakciót belőlük. Ezek az adatok lehetővé tették a kutatók számára, hogy azonosítsák az egyes párokon belüli eltérések mértékét. Ezután felmérték a résztvevők kapcsolati és szexuális elégedettségét és empátiáját is.

Az elemzés azt mutatta, hogy mind a férfiak, mind a nők esetében magasabb volt a párkapcsolati és szexuális elégedettség szintje akkor, ha a partnerek azt a szeretetnyelvet használták, amelyet a másik szívesebben fogadott. Nagyobb elégedettséget tapasztaltak azok az alanyok is, akik arról számoltak be, hogy partnereik szeretetnyelvét használják és nem a sajátjukat.

Míg a tanulmányban csak heteroszexuális párok vettek részt, a kutatók azt sugallják, hogy a párkapcsolati tanácsadásban a homoszexuális párok esetében is hatékony lehet a partnerek szeretetnyelvére való összpontosítás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik