Tudomány

Ez az illúzió az emberek 86 százalékát átveri

Eko Agung Wahyudi / EyeEm / Getty Images
Eko Agung Wahyudi / EyeEm / Getty Images

Egy új tanulmányban a szerzők egy vizuális illúziót vizsgálva arra jutnak, hogy az emberek 86 százaléka tudja teljes egészében átélni az érintett optikai csalódást – írja az IFLScience. A jelenség oka nem ismert.

Az ábra egy fekete pöttyökkel teli fehér háttérből áll, melynek előterében egy árnyékos, fekete folt látható.

Ha az ember a folt közepébe néz, úgy érezheti, mintha egy táguló lyukat látna.

Bruno Laeng, az Oslói Egyetem munkatársa és kollégái szerint az illúzió annyira jó agyunk megtévesztésében, hogy egyes személyeknél még a pupillát is kitágítja, mintha az illető épp a sötétbe lépne be. Amikor a vizsgálatban fekete helyett színes volt a folt, pupillaszűkülést dokumentáltak.

Laeng et al. / Frontiers in Human Neuroscience (2022)

Laeng szerint a csalódás olyan érzetet kelt, mintha az ember egy alagútba tartana. A kutató és kollégái kísérletükben 50 alanynak mutatták meg az ábrát, és megkérték őket, hogy értékeljék az illúziót hevessége alapján. A szakértők a szemmozgásokat és a pupilla állapotát is monitorozták.

Egyelőre nem tudni miért, de a csalódást nem mindenki érzékelte. A résztvevők nagyjából 14 százaléka egyáltalán nem tapasztalt tágulást, 20 százalék pedig nem fedezte fel az illúziót, amikor a folt színes volt. Az eredmények azt is felfedték, hogy minél erőteljesebbnek érzi valaki a jelenséget, pupillaátmérője annál inkább megváltozik.

A szakértők szerint tanulmányuk segíthet jobban megérteni, hogy miként reagál az agy és a szem a vizuális ingerekre. Úgy tűnik, a pupilla tágulását és szűkülését nem csak a fizikai környezetünk valódi változásai irányítják, hanem személyes észlelésünk is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik