Tudomány zöldövezet

Mi történhetett Ausztrália legendás fehér bálnájával?

Az év ezen szakában a hosszúszárnyú bálnák az Antarktisz vizeiből érkezve nagy számban jelennek meg Ausztrália keleti és nyugati partjainál, hogy a melegebb vizekben párt találjanak, majd a nőstények világra hozzák borjaikat. A szakértők arra számítanak, hogy idén mintegy 40 ezer példány vonulhat el a vándorlási útvonalon, egy híres egyed pedig különösen foglalkoztatja a szakértőket és laikusokat.

Vanessa Pirotta, a Macquarie Egyetem vadkutatója a The Conversation oldalán arról számol be, hogy eddig nem pillantották meg Migaloo-t. A teljesen fehér állat jól ismert, a bálnából begyűjtött minták alapján a szakértők tudják, hogy az egyed hím, egyedi szénéért egy génelváltozás felelős, és a 30-as éveiben, tehát élete virágkorában jár.

Migaloo a kelet-ausztráliai hosszúszárnyúak között valóságos hírességnek számít, még saját Twitter-profilja és oldala is van. Az állatot először 1991-ben figyelték meg, azóta váratlan időkben és helyeken jelent meg, egyszer például Új-Zélandnál került elő. A példányt hivatalosan utoljára két éve látták.

Getty Images / Stringer

Migaloo éves keresése körül komoly érdeklődés alakult ki, a projektben rengeteg önkéntes vesz részt. Az egyed azonosítása nem egyszerű, fejjel lefelé úszva, fehér hasuk miatt a bálnákat könnyen fehérnek hiheti az ember. További problémát okoz, hogy az óceán átalakulása, például az áramlatok változása miatt megváltozhat a hosszúszárnyúak vándorlási útvonala és migrációjának ideje.

Migaloo felbukkanását számos faktor, köztük a környezeti tényezők befolyásolják. A példányra fajtársaihoz hasonlóan rengeteg veszély, így a hajókkal való ütközés kockázata leselkedik.

Elképzelhető, hogy Migaloo elpusztult, váratlan megjelenései, illetve életkora alapján azonban Pirotta úgy gondolja, hogy van remény.

2022-ben a bálnák vándorlása októberig vagy novemberig tarthat. A szakértők abban bíznak, hogy az önkéntesek segítségével ismét dokumentálhatják a ritka, fehér állatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik