Tudomány zöldövezet

Bangladesben és Indiában mutatja meg erejét a klímaváltozás

Szakértők szerint a klímaváltozás is hozzájárult azon esőzésekhez, amelyek példátlan áradásokat okoztak Bangladesben és Északkelet-Indiában – írja az AP News. Az árvizek több tucat emberrel végeztek, és súlyos károkat idéztek elő. Bár az áradások nem ritkák a régióban, azok jellemzően később szoktak történni, amikor a monszun már javában zajlik.

Idén már márciusban nagy mennyiségű csapadék hullott le a térségben.

Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy az éghajlati átalakulásnak mekkora szerepe volt a jelenségben, de a globális felmelegedés bizonyosan befolyásolja a monszunt, amely az utóbbi időkben változékonyabb lett.

Az indiai Meghálaja államban június első három hetében az átlagos havi csapadék közel háromszorosa hullott le. Az elkövetkező öt napban még több eső várható, Banglades északi a vízszintek továbbra is veszélyesen magasak.

Md Abu Sufian Jewel / AFP

A monszun kulcsfontosságú az indiai és bangladesi mezőgazdaság számára. Roxy Matthew Koll, a Púnei Indiai Trópusi Meteorológiai Intézet munkatársa szerint az éghajlati jelenség mintázata az 1950-es évek óta folyamatosan változik, a száraz időszakok egyre hosszabbak, és heves, csapadékos periódusok ágyazódnak közéjük.

Május 17-e óta Bangladesben 36 ember vesztette életét az áradások miatt, az indiai Asszámban pedig 78-an, további 17 ember földcsuszamlásokban halt meg. A régióban milliók kerültek ideiglenes evakuálási központokba.

A 160 millió lelkes Banglades a globális felmelegedés által egyik leginkább sebezhető ország. A mostaniakhoz hasonló áradások nagyon súlyos következményekkel járnak, a helyi gazdák például tönkremehetnek, de a betegségek kockázata is megemelkedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik