Tudomány zöldövezet

Autók ölték meg egy pumacsalád több tagját

Múlt hét pénteken egy autó ütött el egy pumát a kaliforniai Santa Monica-hegység egyik útján – számol be a Los Angeles Times. Az amerikai Nemzeti Parkszolgálat szerint 2018-ban a példány anyja a közelben hasonló módon pusztult el, és a nőstény egyik kölyke is gázolás miatt hullott el.

A P-54 jelű egyed 2017-ben született. A pumát helyi idő szerint péntek reggel ütötték el, az esetről a parkszolgálat az Instagramon számolt be. A tetemet a San Bernardinó-i Kaliforniai Állategészségi és Élelmiszerbiztonsági Laboratóriumba szállították.

2002 óta a nőstény a 29. puma, amelyet halálra gázolnak a parkszolgálat által monitorozott térségben.

Az egyedek közül tíz meg volt jelölve.

Chase Swift / Getty Images

P-54 anyját 2018 januárjában ütötték el, kölyke pedig két hónapja pusztult el egy helyi úton. A P-97 jelű hím nem egészen kétéves volt, és éppen csak levált anyjáról. P-54 első alma 2020 májusában született, valószínűleg egyik kölyök sem maradt életben. 2020 októberében aztán egy nőstény és egy hím jött világra, utóbbi volt P-97.

Egy nappal a hím pusztulása után kezdtek el építeni egy, a vadállatok átkelését szolgáló hidat az egyik helyi autópályán. Az átkelőt 2025-re fejezhetik be. A térség pumáira komoly fenyegetést jelent az alacsony genetikai változatosság, a gázolások és a városok terjeszkedése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik