Tudomány zöldövezet

Több mint 1500 zsák szemetet gyűjtöttek össze a Tisza-tóból

Rekordmennyiségű, 1549 zsák szeméttől mentesítették a Tisza-tavat a III. Tisza-tavi PET Kupán – tájékoztatták a szervezők az MTI-t kedden. A versenyen a Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszon gyűjtötték a hulladékokat.

Több mint 200 zsák szeméttel a versenyt a TiszaiJAK családi csapat nyerte, a fejenként legtöbb hulladékot összegyűjtő csapatnak járó, Tisza-tó Hőse elismerést a DHL Clean Up Hungary vehette át. Második helyen az ERSTE Green végzett, a harmadik helyen tavalyi eredményét ismételte meg a Decathlon csapata.

japatino / Getty Images

A főként Ukrajnából és Romániából érkező hulladékot az árterekben gyorsan befedi a természet, ezért a sűrű vízparti erdőben nem volt könnyű dolga III. Tisza-tavi PET Kupán rajthoz álló négy baráti, kilenc vállalati és egy nemzetközi csapatnak.

A résztvevők leginkább vízen úszó műanyag palackokat gyűjtöttek össze, de találtak hűtőgépdarabokat, tévékészüléket, autókarosszériát, különféle szigetelőanyagokat, valamint veszélyes hulladékot, festéket és olajos hordókat is. 

A versenyen összeszedett hulladék újrahasznosítható része, csaknem 70 százaléka magyar vállalkozások munkájának köszönhetően kerül vissza az anyagok körforgásába.

A PET Kupa civil szervezetként mára a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát a közszolgáltatóknak, begyűjtő- és hasznosító cégeknek, illetve az innovatív, kisipari megoldásoknak köszönhetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik