Tudomány

Ütközésveszély miatt módosították a Nemzetközi Űrállomás pályáját

Ütközésveszély miatt kellett manővereznie a Nemzetközi Űrállomásnak (ISS) múlt hét csütörtökön – írja a Space.com. A problémát egy olyan törmelék okozta, amely egy műhold elleni rakéta tesztje során szabadult fel. A Roszkoszmosz orosz űrhivatal az ISS-re dokkolt Progressz 81 teherűrhajóval terelte arrébb az űrállomást.

Az ISS-t a Koszmosz 1408 műhold egyik darabja fenyegette.

Az űreszközt 2021 novemberében semmisítették meg az oroszok egy fegyverkísérlettel.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz feje a Telegramon jelentette be, hogy nem tervezett manővert kellett végrehajtani a törmelék miatt. A NASA később azt írta, hogy a legénység tagjai nem voltak veszélyben, a művelet pedig nem befolyásolta a fedélzeten folyó munkát. Amennyiben az ISS nem módosította volna a pályáját, az előrejelzések alapján az űrszemét nagyjából 800 méterre haladt volna el mellette, ami már igen kockázatosnak számít.

Matthias Kulka / Getty Images

A Koszmosz 1408 egy szovjet hírszerző műhold volt, amelyet 1982-ben bocsátottak fel. Oroszország tavaly novemberben semmisítette meg a már nem működő űreszközt, a teszt során mintegy 1500 kisebb űrszemét keletkezett. A kísérlet szinte azonnal veszélybe sodorta a Nemzetközi Űrállomást, a tesztet a NATO és az EU is elítélte. Nem a mostani volt az első eset, amikor az ISS-nek ki kellett kerülnie a Koszmosz 1408 törmelékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik