Tudomány

Oroszország fegyverteszttel sodorta veszélybe a Nemzetközi Űrállomást

Az Egyesült Államok szerint Oroszország veszélybe sodorta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósait, amikor egy műholdak elleni rakétát próbált ki – írja az MTI. Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn este elítélte fegyvertesztet.

Mint mondta, egy orosz műhold megsemmisítésével űrszemét keletkezett, ami űrhajósok életét, a Nemzetközi Űrállomás épségét és a nemzetek érdekeit veszélyezteti.

Az amerikai űrparancsnokság szerint a hétfőn végrehajtott rakétateszt következtében több mint 1500 nyomon követhető, alacsony Föld körüli pályán keringő törmelék jött létre. Ezek feltehetően több százezer kisebb darabra fognak szétesni, és évekig, akár évtizedekig keringenek majd bolygónk körül. „Ez jelentős kockázatot jelent a Nemzetközi Űrállomás legénységére és más, személyzettel végrehajtott űrkutatási tevékenységekre, valamint számos ország műholdjaira” – tette hozzá Blinken.

NASA / AFP

James Dickinson amerikai tábornok szerint Oroszország megmutatta, hogy tudatosan fittyet hány a világűr biztonságára és védelmére. Mint mondta, Oroszország olyan képességeket és eszközöket fejleszt, valamint vet be, amelyek arra hivatottak, hogy aktívan megakadályozzák az Egyesült Államok és szövetségesei hozzáférését a világűrhöz.

Az űrszeméttel való lehetséges ütközés miatt az ISS hétfős legénységének hétfőn két alkalommal is biztonságba kellett vonulnia az űrállomáshoz dokkolt űrhajók fedélzetén, hogy vészhelyzet esetén gyorsan visszatérhessenek a Földre. Az állomás pályáját egy kínai űrszemét miatt módosítani is kellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik