Tech

Felrobbant orosz katonai műholdat került ki az ISS

gremlin / Getty Images
gremlin / Getty Images

Mi is beszámoltunk róla, hogy a Nemzetközi Űrállomás nem tervezett kitérő manővert volt kénytelen végrehajtani szombaton, hogy kikerüljön egy űrszemetet. Most kiderült az is, hogy mi volt ez az űrszemét: egy felrobbant orosz katonai műhold.

Kapcsolódó
Nem tervezett kitérő manőverre kényszerül a Nemzetközi Űrállomás
Űrszemét miatt kell módosítania a pályáján.

Az IFL Science beszámolója szerint a műhold darabjait kellett kikerülnie az ISS-nek, a törmelék 2021. november 15-én keletkezett, amikor Oroszország megsemmisítette saját katonai műholdját, a Cosmos 1408-at. Az 1982-ben felbocsátott műholdat egy szárazföldi rakéta robbantotta szét.

A Cosmos 1408 megsemmisítésének hatására elég sok űrszemét jött létre, hiszen egy 2200 kilogrammos objektumról beszélünk. A darabok folyamatosan lassulnak, majd végül elégnek majd a légkörben, de ez a folyamat akár egy évtizedig is eltarthat.

Az űrszemét egyre több gondot okoz a világűrben, az ISS rendszeresen kényszerül kitérő manőverekre annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést a kozmikus hulladékokkal, amelyek becsapódás esetén akár tönkre is tehetik az űrállomást.

Már korábban is volt probléma a Cosmos 1408 darabjaival:

a robbantás után félő volt, hogy a szétszóródott törmelék a Nemzetközi Űrállomásnak ütközhet, az ISS legénységének pedig emiatt biztonsági okokból egy időre át kellett szállnia az űrállomáson dokkoló két űrhajóba. Végül nem történt ütközés, és az űrállomás nem sérült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik