Tudomány koronavírus

Az oltásellenesek most már az influenza elleni vakcinát sem kérik

Frederic J. BROWN / AFP
Frederic J. BROWN / AFP

A Kaliforniai Egyetem kutatása szerint az influenza elleni védőoltások száma csökkent azokban az államokban, ahol alacsony a Covid-19 elleni védőoltás aránya, ami arra utal, hogy a több évtizedes sikeres közegészségügyi oltási erőfeszítések a Covid-19 vakcina bevezetése nyomán nagyjából semmivé váltak – írja az Eurekalerten megjelent sajtóközlemény.

A kutatók szerint az oltási kedv visszaesése a közegészségügybe vetett bizalom hanyatlásának előhírnöke lehet, ami arra utal, hogy a Covid-19 oltási magatartás átterjedt az influenza elleni oltási magatartásra. A megállapítást a The New England Journal of Medicine szaklapban szerkesztőnek írt levélként tették közzé.

Aggasztó, hogy a Covid-19 elleni oltással kapcsolatos vita alááshatja a különálló közegészségügyi erőfeszítéseket, amelyek évente több ezer életet mentenek meg

– mondja a tanulmány vezető szerzője, Richard Leuchter, a UCLA rezidens orvosa. „Sok amerikai, aki korábban soha nem utasította el a rutinszerű, potenciálisan életmentő vakcinát, most ezt teszi. Ez alátámasztja a klinikai gyakorlat során tapasztaltakat, és azt sugallja, hogy a Covid-19 vakcinákkal kapcsolatos információk és irányelvek alááshatják az orvostudományba és kormányunk közegészségügyben betöltött szerepébe vetett általánosabb hitet.”

A szerzők az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) 2022 januárjáig gyűjtött, nyilvánosan elérhető adatait használták fel annak értékelésére, hogyan változott az influenza elleni védőoltások aránya a világjárvány során a Covid-19 elleni védőoltások USA-beli arányaihoz viszonyítva.

Az influenza elleni védőoltások aránya a koronavírus-járvány első influenza szezonjában (2020–2021), amikor még nem volt elérhető a koronavírus elleni vakcina, viszonylag stabil maradt minden államban. A második influenza-szezonban azonban (2021-2022), amely a Covid-19 oltások széles körű népszerűsítését követően jelent meg, az influenza elleni oltások aránya 4,5 százalékponttal (43,7%-ról 39,2%-ra) esett azokban az államokban, ahol az átlagosnál alacsonyabb volt a koronavírus elleni oltási hajlandóság. Ezzel szemben azokban az államokban, ahol a legmagasabb a Covid-19 elleni védőoltás felvétele, 3,8 százalékponttal (49,0%-ról 52,8%-ra) nőtt az átlagos influenza elleni védőoltások aránya.

A kutatók szerint ezek az eredmények együttesen arra utalnak, hogy a Covid-19 elleni oltási magatartás átterjedt más közegészségügyi magatartásokra is, jelen esetben az influenza elleni védőoltásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik