Tudomány

Ígéretesen alakultak az új típusú rákvakcina eddigi tesztjei

Egy új tanulmány alapján ígéretes eredményeket hoztak egy új, rák elleni vakcina állattesztjei – írja az IFLScience. Az oltás védelmet adhat a daganatokkal szemben.

A rák valójában egy igen széles fogalom, amely több mint 200 betegséget foglal magába. „A rák összetett betegség, amelyre nem lesz egyetlen gyógymódunk” – mondta Dr. Matt Lam, a Worldwide Cancer Research munkatársa, aki nem vett részt a vizsgálatban. Minden egyes típus esetében egyedi megelőzésre, diagnózisra és kezelésre van szükség, a betegség pedig még így is igen alkalmazkodó, könnyen átterjedhet más szervekre, és ellenállóvá válhat.

A kutatók éppen ezért évek óta dolgoznak azon, hogy megtanítsák az immunrendszert a rákkal szembeni küzdelemre. Az első rákvakcina 2006-ban készült el, ez olyan HPV-hez köthető betegségekkel szemben védett, mint a méhnyakrák. Az elmúlt időszakban aztán egyre több rák elleni oltás jelent meg, de ezeknek a készítményeknek is megvan a maguk hiányossága. A legtöbb vakcina a daganatok felszínén lévő fehérjéket, a peptid antigéneket veszi célba, ezért az oltásokat konkrét személyekre és betegségekre szabják.

Catherine Falls Commercial / Getty Images

Az újonnan kifejlesztett oltás Soumya Badrinath, a Harvard Medical School kutatója és kollégái szerint megkerüli ezt a problémát azáltal, hogy koordinált támadást idéz elő a T-sejtek és természetes ölősejtek különböző populációinál. Ezek a sejtek nagyon fontos szerepet töltenek be a szervezet védekezésében. A vakcina hatására a sejtek a daganatok felszínének két gyakori fehérjéjét, a MICA és a MICB proteineket veszik célba.

Az immunsejtek természetes módon is képesek megtámadni ezeket a fehérjéket, melyekre a proteinek kilökéssel válaszolnak. A védőoltás meg tudja előzni ezt a folyamatot.

A készítmény az egereken és főemlősökön elvégzett kísérleteken jól szerepelt, hatékonynak és biztonságosnak bizonyult.

A teszt következő lépéseként az oltást rákos betegeken kell kipróbálni. A szakértők szerint vakcinájuk több helyzetben is alkalmazható lehet, sugárkezeléssel kombinálva például komoly segítséget jelenthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik