Tech koronavírus

Bill Gates szerint ez a vakcinás konteó egyszerre nevetséges és tragikus

Michael loccisano / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Michael loccisano / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Bill Gates a CNN-es Anderson Coopernek adott interjút. A milliárdos legújabb könyvében (No more pandemics) kiemeli, hogy a Covid-19 elleni védőoltásokat elképesztő sebességgel hozták létre, illetve tudták biztosítani a populációnak, ami a modern tudomány csodája. Cooper szerint azonban ez a gyorsaság a szkepticizmust és az összeesküvés-elméleteket is táplálhatta.

Gates pozitívumnak látja, hogy a kezdeti bizonytalanság némiképp lecsökkent, ahogy az emberek környezetében egyre többen oltották be magukat, és beigazolódott, hogy nagyon ritkák a mellékhatások, a vakcinák pedig valóban jelentős védelmet nyújtanak. A vállalkozó szerint ugyanakkor az Egyesült Államokban továbbra is alacsony a teljes vakcináció aránya sok más országhoz képest, és ezzel kezdeni kell valamit. Úgy véli, az Amerikában tapasztalt bizonytalanságban a politikának is szerepe lehet.

Cooper felelevenítette, hogy a milliárdos és volt feleségének alapítványa korábban rengeteget tett, hogy a védőoltásokkal az emberiség fel tudja venni a küzdelmet bizonyos betegségekkel, így a járványos gyermekbénulással szemben. Ehhez képest a koronavírus idején hajmeresztő konteók születtek Gates körül, vannak például, akik szerint a vállalkozó a vakcinákban található mikrocsippel követi nyomon az oltottakat.

Kapcsolódó
Villámgyorsan oroszpárti aktivisták lettek az oltásszkeptikusok
Európai jelenség, hogy a Covid-szkeptikus és oltásellenes csoportok az orosz–ukrán háború kirobbanásával szélsebesen orosz propagandára váltottak.

A milliárdos úgy gondolja, az összeesküvés-elméletekre hajlamosabbak kattintani az emberek, mint a pontos információkra, az egyszerű magyarázatok pedig vonzóbbak, mint a sokak számára nehezen érthető tudomány. Mint mondta, sok konteós úgy hiszi, hogy a komplex biológia helyett egyetlen rossz személy áll a háttérben.

„Ami az emberek nyomon követését illeti: nem tudom, miért gondolják azt, hogy érdekel az emberek tartózkodási helye.

Ezen még mindig nevetnem kell, de ha ez az, ami visszatartja az embereket az oltástól, akkor az tragédia

– mondta.

Gates a közelmúltban maga is elkapta a Covid-19-et. A teljesen oltott milliárdos enyhe tüneteket tapasztalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik