Tudomány koronavírus

A Pfizer lemond a haszonról a szegény országokban

A Pfizer ígéretet tett arra, hogy 45 alacsony, illetve alacsonyabb-közepes jövedelmű országba nonprofit alapon fogja leszállítani az összes jelenlegi és jövőbeli, szabadalommal védett gyógyszerét, illetve oltóanyagát – írja az IFLScience. Albert Bourla, a vállalat vezérigazgatója a Világgazdasági Fórum davosi találkozóján azt mondta, arra számít, hogy más gyógyszergyárak is csatlakoznak majd a megállapodáshoz.

A Pfizer mRNS vakcináival nagyban hozzájárult a Covid-19 elleni küzdelemhez, a fejlesztésben Karikó Katalinnak is óriási szerepe volt. Az első dózist 2020 decemberében adták be, azóta közel 12 milliárd adagot használtak világszerte, az alacsony jödevelmű országokban viszont a vakcinát nagyon kevesen kapták meg eddig.

A védőoltás bevezetése óta a Pfizer elképesztő bevételre tett szert, sokan pedig azzal vádolták a céget, hogy tisztességtelen módon húz hasznot a világjárványból. Egyes kritikák szerint a vállalat embereket ölt meg azzal, hogy sokaktól visszatartotta vakcináját. Bár a szellemi tulajdonjogról most sem mondt le a Pfizer, döntése hozzájárulhat az egészségügyi egyenlőtlenség mérsékléséhez.

Nuno Cruz / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Paul Kagame ruandai elnök, aki maga is jelen volt a bejelentéskor, üdvözölte a cég programját. Lazarus Chakwera, Malawi elnöke történelminek és példátlannak nevezte az egyezséget, amely szerinte valódi partnerséget jelent.

Érdemes hozzátenni, hogy a kezdeményezés nem fogja varázsütésre megoldani az érintett országok vakcinációs problémáját.

Az olcsóbb oltások önmagukban nem elegendőek, a sikeres vakcinaprogramhoz rengeteg egyéb faktor, például hatékony logisztika is kell. Akadnak ráadásul olyan konstrukciók, amelyek még kedvezőbbek lehetnek, ilyen például a méltányos hozzáférést célzó COVAX kezdeményezés.

Bourla maga is kiemelte, hogy az utánpótlás csak a páciensek megsegítésének első lépése. Mint elmondta, szorosan együtt fognak működni a világ egészségügyi vezetőivel a diagnózis, az oktatás, az infrastruktúra, a tárolás és az egyéb tényezők fejlesztése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik