Tudomány zöldövezet

Egy kaliforniai bíróság szerint a poszméhek is halaknak számítanak

Egy kaliforniai bíróság megállapította, hogy a poszméhek halaknak tekinthetőek – számol be az IFLScience. A Kaliforniai Harmadik Kerületi Fellebbviteli Bíróság jogászai maguk is kiemelték, hogy a rovarok biológiai értelemben természetesen továbbra sem számítanak halaknak, a döntés ehelyett a dongók védelme miatt fontos.

A kaliforniai veszélyeztetett fajokról szóló törvény (CESA) szerint a veszélyeztetett fajok madarak, kétéltűek, hüllők, emlősök vagy halak lehetnek, vagyis a rovarok nem illenek bele a kategóriába. A bíróság május végén megjelent összegzésében azt írja, arra jutottak, nem egyértelmű, hogy a jogalkotó szándéka alapján a hal meghatározás csak a vízi fajokra vonatkozik-e. Mint megjegyezték, a CESA valójában egy szárazföldi puhatestűre már így is érvényes.

Sumiko Scott / Getty Images

A halak hétköznapi és biológiai szempontból természetesen vízben élnek, és van gerincük. Az állami hal- és vadvédelmi törvény technikai meghatározása azonban magában foglalja a puhatestűeket, a gerincteleneket, a kétéltűeket és a rákféléket is. A bíróság így arra jutott, hogy a Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Bizottság gerincteleneket is besorolhat a fenyegetett vagy veszélyeztetett fajok közé. Ezt követően azt is meghatározták, hogy a hal kategóriába a jog alapján nem csak vízi gerinctelenek férnek be.

Mindez azt jelenti, hogy a Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Bizottság halnak nyilváníthatja a poszméheket, és így komolyabb védelmet nyújthat nekik.

A poszméhek beporzóként nagyon fontos szerepet töltenek be az egészséges élővilág működésében. Pamela Flick, a Defenders of Wildlife nonprofit szervezet helyi programigazgatója üdvözölte a májusi döntést.

Az ítélettel hatályon kívül helyezték a korábbi bírósági határozatot. Az új döntés azt jelenti, hogy később más rovarfajokat is bevehetnek a halak közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik