Tudomány koronavírus

Nem nagyon véd az oltás a hosszú COVID ellen

Donal Husni / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Donal Husni / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Egy 13 millió ember adatait vizsgáló tanulmány szerint a koronavírus elleni oltás mindössze 15 százalékkal csökkenti a hosszú COVID kialakulásának esélyét – írja a Nature. Korábbi kutatások alapján a szakértők arra következtettek, hogy a posztcovid-szindróma ellen is védelmet nyújthatnak a vakcinák, ez azonban egyelőre a legnagyobb résztvevőszámos kutatás, ami a témában készült – ennek ellenére még nem biztos, hogy teljesen eloszlatja a kételyeket.

A hosszú COVID egy olyan betegség, amely hetekig vagy hónapokig is fennáll a SARS-CoV-2 fertőzés után. Nagyon nehéz kutatni, nem utolsósorban azért, mert a tünetek sokasága miatt szinte lehetetlen pontosan meghatározni, ki szenved benne. Kihívás még az is, hogy rájöjjenek a szakértők, mennyire gyakori betegségről van szó. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a hosszú COVID a vírussal fertőzött emberek 30 százalékánál fordul elő. Egy novemberi amerikai tanulmány szerint azonban ez az arány valójában 7 százalék, és alacsonyabb azoknál, akik nem kerültek kórházba a fertőzés miatt.

Az is kérdéses, hogy áttöréses fertőzések után mennyire gyakori a kialakulása. Áttöréses fertőzésről akkor beszélünk, ha oltott embert fertőz meg a vírus. A Nature Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a vakcinázás mindössze 15 százalékkal csökkenti a hosszú COVID valószínűségét. Ez ellentétben áll a korábbi, kisebb tanulmányok eredményeivel, amelyek sokkal magasabb százalékokat találtak, és egy másik nagy tanulmánnyal is, amely 1,2 millió brit okostelefon-felhasználó saját bevalláson alapuló adatait elemezte, és megállapította, hogy két adag COVID-19 vakcina felére csökkentette a hosszú COVID kockázatát.

A friss tanulmány szerzői összehasonlították az olyan tüneteket is, mint az agyköd és a fáradtság az oltott és oltatlan embereknél a pozitív teszt után.

A kutatók nem találtak különbséget a tünetek típusában vagy súlyosságában a két csoport között. 

Az oltások korlátozott védelme azt jelenti, hogy az olyan intézkedések, mint a maszkviselés és a szociális távolságtartás eltörlése több embert veszélyeztethet, különösen azokat, akiknek nem működik megfelelően az immunrendszere. A hosszú COVID-ról pedig még mindig veszélyesen keveset tudunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik