Tudomány koronavírus

Még az első koronavírus-fertőzöttek között is vannak olyanok, akiknek két év után sem múltak a tüneteik

TIMOTHY A. CLARY / AFP
TIMOTHY A. CLARY / AFP

A The Lancet szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint két évvel a fertőzés után a COVID-19 miatt kórházba került emberek felének van legalább egy tünete – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. Kínai kutatók 1192 résztvevőt vizsgáltak, akik 2020. január 7. és május 29. között kerültek kórházba COVID-19 miatt Vuhanban, majd hat hónappal, 12 hónappal és két évvel a hazabocsátás után követték nyomon őket.

A megfigyelt emberek testi és lelki egészsége idővel javult, függetlenül a betegség kezdeti súlyosságától, viszont 55%-uk számolt be legalább egy olyan tünetről, amelyet a kezdeti COVID-19 fertőzés okozott, és még mindig jelen van, két év után is. A hat hónapos követési periódus után a résztvevők 68%-a számolt be ilyen tünetekről.

Általánosságban elmondható, hogy a COVID-19-ből felépült betegek egészségi állapota két évvel a fertőzés után rosszabb, mint az általános populációé, ami azt jelzi, hogy

egyes betegeknek több időre van szükségük a teljes felépüléshez.

A vizsgálatban részt vevők körülbelül felénél jelentkeztek a hosszú COVID tünetei – például fáradtság és alvási nehézségek –, és rosszabb életminőséget és mozgásképességet, több mentális egészségügyi problémát, valamint az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét tapasztalták még a hosszú COVID tünetei nélkül is.

A The Lancet Respiratory Medicine szaklapban megjelent tanulmány a leghosszabb, koronavírus-fertőzötteket vizsgáló kutatásról számol be. A kutatók felhívják a figyelmet: a COVID-19 hosszú távú következményeiről még mindig nem tudunk eleget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik