Tudomány koronavírus

Fogyatékkal élők generációját hozhatja el a hosszú Covid, figyelmeztet a szakértő

JOHN MOORE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
JOHN MOORE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Danny Altmann professzor, az Imperial College London immunológusa szerint egyáltalán nem vesszük komolyan a koronavírus-fertőzés után jelentkező hosszú Covid problémáját – írja a The Guardian. A szakember szerint nem szerencsés, hogy nem törődünk a koronavírus-fertőzöttekkel most, hogy az omikron miatt enyhébbek a tünetek, leginkább azért, mert azt látja: egyre többen jelentkeznek be hosszú Coviddal kapcsolatos csoportokba.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint idén január végén az Egyesült Királyságban körülbelül 1,5 millió ember – vagyis a lakosság 2,4 százaléka – mondta azt, hogy több mint négy héttel a COVID-fertőzés gyanúja után tapasztalt folyamatos tüneteket. 45 százalékuk számolt be arról, hogy a fertőzés egy éve vagy régebben történt, és még mindig tapasztalhatók a tünetek.

Egy kutatás szerint mindössze háromból egy kórházból hazakerült COVID-beteg érzi teljesen gyógyultnak magát a fertőzés után egy évvel. 

Altmann szerint ez nem lokális, hanem globális probléma. „Legalább 5 millió ember él a bolygón hosszú COVID-dal, és ez egy optimista becslés. Sokféle, egyáltalán nem elhanyagolható problémák jelentkeztek. Ezek kiszoríthatják az embereket a munkából, hosszú távon a lakhatásuk is veszélybe kerülhet, és bizonyos esetekben az állapot öngyilkossághoz is vezethet” – figyelmeztet.

A T-sejtek és az autoimmunitás szakértője, Altmann a közelmúltban Gez Medinger újságíróval kezdett közös projektbe – az újságíró maga is régóta hosszú COVID-ban szenved. Ketten írják a Hosszú COVID Kézikönyvet, ami a tervek szerint még idén megjelenik majd.

A hosszú COVID-ról mi is többször írtunk már, ezekből a cikkekből, és a hivatkozott kutatásokból is kiderül, hogy egyáltalán nem egyszerű problémáról van szó. Egy korábbi kutatásban a hosszú COVID több mint 200 tünetét azonosították, köztük a vizuális hallucinációt, a remegést, a viszkető bőrt, a menstruációs ciklus megváltozását, a szexuális diszfunkciót, a szívdobogást, a vizelettartási problémákat, az övsömört, az emlékezetvesztést, látási problémákat, hasmenést és a fülzúgást.

Kapcsolódó
A hosszú COVID-19 több mint 200 tünetét azonosították
A leggyakoribb a fáradtság, a fizikális, mentális megerőltetés utáni egészségállapot rosszabbodás és az agyköd volt.

Altmann szerint a kutatásokat az hátráltatja, hogy minden szakember a saját hipotézisét akarja igazolni – ez pedig hosszú távon nem jó megoldás. Azt is fontosnak tartja, hogy a fertőzési számokat alacsonyan tartsuk, hogy minél több embert kíméljünk meg a hosszú COVID-tól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik