Tudomány

Pusztítja a dohányipar a környezetet

Rattanakun Thongbun / EyeEm / Getty Images
Rattanakun Thongbun / EyeEm / Getty Images

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új jelentést adott ki arról, hogyan szennyezi a dohányipar a környezetet, és rontja az emberi egészséget – olvasható a szervezet honlapján.

A dohányipar évente több mint 8 millió idő előtti halálozást okoz, 600 millió fa kivágásáért, illetve 200 000 hektár föld és 22 milliárd tonna víz elhasználódásáért felel. Becslések szerint 84 millió tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelős.

A dohány túlnyomó részét az alacsony és közepes jövedelmű országokban termesztik,

ahol gyakran komoly szükség van a vízre és a termőföldre az élelmiszerellátás biztosításához. Ehelyett a dohánynövények termesztésére használják az erőforrásokat, miközben egyre több területen végeznek emiatt erdőirtást is.

A friss jelentés kiemeli: az iparág szén-dioxid-kibocsátása a dohánytermelésből, -feldolgozásból és -szállításból a kereskedelmi légi ipar által évente kibocsátott szén-dioxid egyötödével egyenlő, ami így jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez.

„A dohánytermékek több mint 7000 mérgező vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek a környezetünkbe kerülnek, ha kidobjuk a cigicsikket. Évente nagyjából 4500 milliárd cigarettaszűrő szennyezi óceánjainkat, folyóinkat, városaink járdáit, parkjainkat, talajunkat és strandjainkat” – mondta Dr. Ruediger Krech, a WHO egészségfejlesztési igazgatója. Az olyan termékek, mint a cigaretta, a füstmentes dohánytermékek és az e-cigaretta, szintén növelik a műanyagszennyezést. A cigarettaszűrők mikroműanyagot is tartalmaznak, és a műanyagszennyezés második legnagyobb forrását jelentik világszerte.

danm / Getty Images

A dohányipari marketing ellenére nincs bizonyíték arra, hogy a szűrőknek bizonyított egészségügyi előnyei lennének. A WHO felszólítja a döntéshozókat, hogy a cigarettaszűrőket úgy kezeljék, mint az egyszer használatos műanyagokat, és fontolják meg a betiltásukat a közegészség és a környezet védelme érdekében.

A dohánytermékek okozta hulladék eltakarításának költségei az adófizetőkre hárulnak, pedig az ipar okozza a problémát. Ez évente körülbelül 2,6 milliárd amerikai dollárba kerül Kínának, Indiának pedig körülbelül 766 millióba. Brazília és Németország költsége több mint 200 millió dollár.

A WHO sürgeti az országokat és a városokat, hogy kövessék a „szennyező fizet” elvet, valamint támogassák a dohánytermelőket a fenntartható növénytermesztésre való átállásban, vessenek be erős dohányadókat (amelyek közé tartozhat a környezetvédelmi adó is), és ajánljanak fel támogató szolgáltatásokat a dohányosok számára, hogy le tudjanak szokni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik