Tudomány

Kiderült, miért más színű az Uránusz és a Neptunusz

ESA / Hubble
ESA / Hubble

Fény derülhet arra, hogy miért más színű az összetételében egyébként egymásra nagyon hasonlító két gázóriás, az Uránusz és a Neptunusz – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. A Gemini North, a Hubble és a NASA egy másik teleszkópjának megfigyelései alapján a kutatók egy olyan légköri modellt fejlesztettek ki, amely megfelel mindkét bolygó sajátosságainak. Ebből kiderül, hogy az Uránusz lomha légkörében felhalmozódik a köd, és ezért tűnik világosabb tónusúnak, mint a Neptunusz.

A Neptunuszban és az Uránuszban sok a közös – hasonló a tömegük, méretük és légköri összetételük –, külsejük azonban jelentősen különbözik. A látható hullámhosszokon a Neptunusz színe egyértelműen kékebb, míg az Uránusz halvány ciánkék árnyalatú. A csillagászok, úgy tűnik, most végre tudják, hogy miért különböző színű a két bolygó.

A friss kutatás szerint egyedül a koncentrált köd az, ami a különbséget adja, ha egyik bolygó légkörében sem lenne ilyesmi, akkor ugyanolyan színűek lennének. 

A bolygók felső légkörének korábbi vizsgálatai a légkör bizonyos hullámhosszokon való megjelenésére összpontosítottak. Ez, az Oxford Egyetem kutatóinak vezetésével készült új modell azonban mindkét bolygó megfigyeléseit a hullámhosszok széles tartományában veti össze. Az új modell mélyebb rétegekben is vizsgálja a ködrészecskéket, amelyekről korábban azt hitték, hogy csak metán- és hidrogén-szulfid-jégfelhőket takarnak.

A kutatócsapat modellje három különböző magasságú aeroszolréteget vizsgál. A színeket befolyásoló réteg a középső, amely egy ködrészecskékből álló sáv, és vastagabb az Uránuszon, mint a Neptunuszon. A kutatók azt gyanítják, hogy mindkét bolygón metánjég kondenzálódik a réteg részecskéin, és azokat mélyebbre húzza a légkörben. Mivel a Neptunusz légköre aktívabb, mint az Uránuszé, a Neptunusz atmoszférája hatékonyabban lehet képes a metánrészecskéket a ködrétegbe kavarni, és ezáltal metánhavat előállítani. Ez vékonyabbá teszi a Neptunusz ködrétegét, mint amilyen az Uránuszon látható, ami azt jelenti, hogy a Neptunusz kék színe erősebbnek tűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik