Tech

Szerverparkot építenének a Holdon

Stocktrek / Getty Images
Stocktrek / Getty Images

A Lonestar Data Holdings startup adatközpontokat akar létrehozni a Hold felszínén, az első tervek szerint feltehetően üreges lávakürtők belsejében. Az ötlet apropója az, hogy az adatközpontok segítséget nyújtsanak a jövőbeli Hold-missziók során – és potenciálisan megóvják az emberi tudást a Föld pusztulását követően – írja a Futurism. A startup úgy véli, jelenleg ez a legbiztonságosabb hely az adattárolásra.

A cég szerint az adatok Holdon való tárolásának egyik legfontosabb előnye, hogy annak közeli oldala mindig a Föld felé néz, így a kommunikáció viszonylag egyszerű. A startup üzemelteti egyébként a világ első olyan webszerverét, ami a Nemzetközi Űrállomásról működik.

A Lonestar szerződést írt alá a NASA által finanszírozott Intuitive Machines repülőgép-ipari vállalattal, hogy korai prototípusokat indítson a Holdon az űrügynökség Commercial Lunar Payload Services programjának részeként. A kezdeti teszt csak szoftveres, az Intuitive Machines Nova-C lander hardvere tárolja a Lonestar prototípus adatait. A jövőre esedékes második indítás során a Lonestar azt tervezi, hogy

a Hold felszínére küldi első hardveres prototípusát 16 terabájt memóriával.

Mondanunk sem kell, hogy a cégnek még rengeteg akadályt kell leküzdenie. Egyrészt, gyakorlatilag bármivel puhán leszállni a Holdra rendkívül nehéznek bizonyul. Arról nem is beszélve, hogy a Hold felszínén milyen barátságtalan körülmények uralkodnak, a hőmérséklet vadul ingadozik, plusz a folyamatos kozmikus sugárzás nem jelent éppen ideális körülményeket egy adatközpont számára. Éppen ezért a Lonestar azt tervezi, hogy központjait lávakürtőkben tárolja, ami sokkal stabilabb környezetet biztosíthat.

Érdemes kiemelni, hogy ezek az elképzelések továbbra is hipotetikusak, és soha senki nem volt még soha ilyen lávakürtőben, nemhogy hardvert telepített volna oda.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik