Tech

Videón a NASA Mars-helikopterének repülése

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Lenyűgöző felvételt tett közzé a NASA – írja a Space.com. A videót az űrhivatal kísérleti helikoptere, az Ingenuity készítette a Marson múlt hónapban, amikor rekorder repülést hajott végre.

A felvétel április 8-án született, de csak most hozták nyilvánosságra.

A robotizált helikopter ezen a napon 10 méter magasba emelkedett, és 704 métert repült 19 kilométer per órás sebességgel.

Teddy Tzanetos, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa szerint a manőver során az űreszköz lefelé néző navigációs kamerája lélegzetelállító módon mutatta meg, hogy milyen lehetett a repülés.

Ez volt a 25. alkalom, amikor az Ingenuity a magasba emelkedett. A helikopter az első olyan ember alkotta tárgy, amely egy idegen égitest felszínén repked. A robot adatait társának, a Perseverance marsjárónak továbbítja. A rover az információkat egy Mars-szondához küldi, onnan pedig a Deep Space Network nevű földi rendszerhez juttatják el. A videók megküldése jóval tovább szokott tartani, mint a képeké.

A közel 30 másodperces felvétel nagyjából egy másodperccel az indulás után kezdődik. A helikopter homok és kövek felett szállt, a 161,3 másodperces teljes repülési időt a videón felgyorsították. A leszállás előtt, 1 métterrel a felszín felett a kamerát biztonsági okból kikapcsolták.

Az Ingenuity jelenleg egy por okozta kommunikációs zavarból lábadozik. Az űreszköz már helyreállt, és 29. repülésére készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik