Tudomány koronavírus

A COVID-oltások száma, nem a típusa számít

Joseph Prezioso / AFP
Joseph Prezioso / AFP

A The BMJ szaklapban megjelent tanulmány szerint a homogén és heterogén oltási sor is ugyanolyan jól működik a koronavírus-vakcinák három dózisánál – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Korábbi kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a heterogén oltási sor jobbnak tűnik, a Hongkongi Kínai Egyetem friss eredményei szerint azonban tulajdonképpen a három dózis, és nem a vakcinák fajtája a mérvadó.

Ebből is látszik, hogy míg a COVID-19 elleni vakcinák hatékonysága jól ismert, az oltóanyag-kombinációk hatékonysága kevésbé egyértelmű, különösen bizonyos csoportok, például az idősek és az immunhiányosak esetében. Annak ellenére, hogy jelenleg viszonylag alacsony a fertőzöttek száma, fontos megérteni, hogy milyen kombináció lehet a legeredményesebb, hogy egy esetleges későbbi hullám során minél hatékonyabban lehessen védekezni a vírus ellen.

Ahhoz, hogy erről több információhoz jussanak, a honkongi kutatók 38 WHO-adatbázisban megjelent, lektorált és preprint tanulmányokat néztek át 2022 márciusától heti rendszerességgel. 53 tanulmányt azonosítottak, amelyekben összesen több mint 100 millió alany vett részt, 24 jóváhagyott COVID-19 vakcina szerepelt, és 7 különböző vakcinatípus kombinációjával oltottak. A tanulmánytervben és minőségben mutatkozó különbségek figyelembevétele után a kutatók azt találták, hogy bármely mRNS-oltás három dózisa tűnik a leghatékonyabbnak (96%) abban, hogy megakadályozza az enyhe tünetes betegséget, és abban is, hogy a kórházba kerülés ellen védjen (95%). Két adag adenovírus vektor vakcina után egy mRNS emlékeztető alkalmazása is kielégítő, 88%-os hatékonyságot mutat.

Az eredmények azt is mutatják, hogy bármely három dózisú (heterológ vagy homológ) oltási sor minden korcsoportban magasabb immunitást eredményez, még a 65 év felettieknél is, mint a két dózisú homológ oltási sor. Egy harmadik, emlékeztető oltásra mindenképpen szükség van az omikron variáns által okozott fertőzés megelőzésére.

Továbbra is bizonytalan azonban a három dózisú oltási sor hatékonysága a COVID-19-halálozás ellen. 

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy bár a három dózisú mRNS oltási sor tűnik a leghatékonyabbnak a fertőzések megelőzésében, bármely heterológ és homológ három dózisú oltási sor jól működik, még a különböző vírusvariánsok ellen is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik