Tudomány

Abnormálisra fordult az időjárásunk

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Jelentős lehűlést hozott a mögöttünk hagyott hétvége, a napi középhőmérséklet 12 fok körül alakult, ami nagyjából április első harmadában szokványos. Most úgy tűnik, mindez az ellenkezőjére fordul, hétfőn gyors melegedés vette kezdetét, péntekre pedig már nyári melegben lesz részünk.

Az előrejelzett 35-37 fokos kánikula azonban elmarad, a hétvégére pedig még lehűlés és hatalmas esőzések is benne vannak a pakliban. Már amennyire ez most megjósolható, ugyanis jelenleg minden a feje tetejére állt.

Időjárásunk a várható klimatikus szélsőségeknél is durvább fordulatokra mutat hajlandóságot

– vezeti be a várható „abnormalitást” Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Kezdjük azzal, ami már biztos.

Nyári meleg, de a hőhullám elmarad

Jelenleg tőlünk délre egy anticiklon épül ki, ami forró, afrikai levegőt sodor fölénk, északkeleten pedig egy kisebb ciklon tanyázik, ez pedig nedvességet szállít a Kárpát-medencébe. Az eredmény gyors melegedés, időnként és helyenként 1-2 órás záporral, zivatarral. Országos esőre nem kell számítanunk, gyorsan átvonuló csapadékzónákról van szó. A hét eleji melegedés viszont gyors lesz, 27-32 fokos csúcsokkal, a tetőpontot péntek és szombat jelenti akár 32-34 fokos hőmérséklettel. Ez azért a nyár legmelegebb napjait, július közepét idézi majd, legalábbis a legmelegebb órákban.

Korábban arról volt szó, hogy a hétvége is kánikulával telik, ezzel megérkezik az év első hőhulláma, de most úgy tűnik, ez elmarad: a 25 fokos napi középhőmérsékletet, azaz a hőség küszöbének definícióját nem érjük el. Szombaton ugyanis egy északon kialakuló anticiklon hatására hideg áramlik térségünkbe, ami véget vet a felmelegedésnek. Komoly lehűlést azonban nem hoz, anélkül, hogy belemennénk a bonyolult légköri folyamatokba:

Hidegfront érkezik, ami 23-28 fokra »rántja vissza« a hőmérsékletet, és benne van a pakliban a kiadós, országos esőzés is.

Kiszámíthatatlan és szélsőséges

Előbbit persze átlagként kezeljük, a csapadékosabb területeken alig lesz több 20 foknál, míg a naposabb helyeken sokkal melegebbet mérhetünk. Szombat látszik az átmenet napjának, ekkor keleten még akár 34 fokot is mérhetünk. Az óriási bizonytalanságot pedig az okozza, hogy a modelleken rendkívül bizonytalan, szélsőséges időjárási szituációk sorozata követi egymást jókora sebességgel. Emiatt a meteorológus szerint most 5-6 napnál hosszabb távra képtelenség előre jelezni.

A példa kedvéért a múlt hét közepén volt olyan szcenárió, ami 10-12 fokos maximumokat jelzett péntek-szombatra szakadó esővel. És volt olyan is, ami a 37 fokos hőség irányába mutatott.

Persze ezek a szélsőséges forgatókönyvek voltak, amiből végül a meleg felé mozdult, ebből született gyakorlatilag mindenhol a hőhullám előrejelzése, ami végül úgy tűnik, mégsem valósul meg. Az említett északi ciklon ugyanis nem gyengül annyira, hogy „telibe kapjuk” az afrikai meleget.

Az a baj, ha egyáltalán felmerül

Erre mondta az elején Molnár László, hogy gyakorlatilag a lehetőségek a várható szélsőségeken is túlmutatnak, az előbbi verzió a kora tavasszal, míg utóbbi a legforróbb nyári periódusra jellemző. Az időjárási modellek nem valamiféle elméleti teóriák összefoglalói, hanem valós fizikai méréseken, folyamatokon alapuló számítások.

Így pedig rendkívül aggasztó, hogy ezek egyáltalán felmerülnek még akkor is, ha végül nagy valószínűséggel egyik sem valósul meg

– most még, de ki tudja mi lesz hetekkel később vagy egy-két év múlva ilyenkor. A bizonytalanság és az extremitásra való hajlam egyértelműen a klímaváltozás hozadéka. A hétvégére jósolt északi anticiklon rendkívül masszív, erős, amíg nem gyengül számottevően, addig bármi megtörténhet.

Június környékén már a gyenge nyugatias áramlásnak kellene átvennie a főszerepet, ez hozza a megszokott, eseménytelen nyári időjárásunkat: 5-7 napos meleg, napsütéses periódusok után menetrend szerint érkeznek periódusokban érkeznek az enyhülést hozó esők, kisebb lehűlések. Ehelyett viszont a meghatározó áramlás észak-déli irányú, a nyugati áramlás nem tud szerephez jutni, az időjárás kiszámíthatatlanul csapong az északi „hideg” és a déli forróság között.

Az ok az észak és dél közötti hőmérsékleti különbségből fakadó energia kiegyenlítődése, ami a Golf-áramlás lassulása miatt egyre inkább a légkörre hárul – itt írtunk erről részletesen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik